MENI

Sve o matičnoj mliječi

Matična mliječ je tvar koju luče pčele radilice kako bi hranile i uzgajale maticu, a zahvaljujući ovom proizvodu ona raste vrlo brzo. Zamislite da se u samo 5 dana matica povećava do 2000 puta. Dakle, to je proizvod životinjskog porijekla, svijetlo žute boje i slatkastog okusa, s kiselkastom notom.

Matična mliječ izrazito jača imunitet, vrlo povoljno djeluje na bronhijalnu astmu, bolesti jetare, zarastanje prijeloma kosti i na kožne bolesti.

Ovaj sastojak je bogat prirodnim nutrijentima, zapravo sadrži vitamine B (B1, B2, B6, PP i H) i folnu kiselinu. Tu su i mnoge mineralne soli, kao što su fosfor, bakar, željezo, sumpor i selen, nezasićene masne kiseline, aminokiseline i hormonske tvari. Moć antibiotika joj osigurava vrlo važna molekula, roialisin.

Ono što ju posebno čini snažnim prirodnim tonikom je vitamin B5, odnosno pantotenska kiselina, koja hrani stanice i pogoduje asimilaciji hranjivih čimbenika. Djeluje i kao potpora kod čira na dvanaestercu. Sveukupno se sastoji od 65% vode, 15% ugljikohidrata, 10% proteina i 6% masti. Potpuno su odsutna vlakna.

Prednosti matične mliječi

Matična mliječ snažan je dodatak i tonik, a preporučuje se za sve uzraste.

Pomaže starijim osobama s nedostacima u prehrani, ali i odraslima koji prolaze kroz razdoblja umora ili pate od stresa.

Pogodna je za studente za poticanje koncentracije, ali i za one koji se oporavljaju. Naime, stimulira imunološki sistem i potiče razvoj antitijela.

Potiče apetit te stoga može biti valjana pomoć za poticanje prehrane tokom perioda rasta i također u borbi protiv crijevnih poremećaja.

Kao dobar energizator, matična mliječ je posebno indicirana u slučajevima anemije.

Od ostalih zdravstvenih dobrobiti, uravnotežuje krvni pritisak, štiti jetru, djeluje antibakterijski, antidepresivno, snižava holesterol i pomaže u poboljšanju izgleda epiderme.

Svi sastojci u mliječi nalaze se u takvom omjeru i količini da čine dragocjen biostimulator organizma.

Matična mliječ izrazito jača imunitet, vrlo povoljno djeluje na bronhijalnu astmu, pojačava tonus i otpornost kože, smiruje uznemirenost i loše raspoloženje, ubrzava zarastanje kostiju, anaboličkim učinkom dovodi do razvoja tkiva, ubrzava zacjeljivanje rana, upaljenih čireva, znatno smanjuje bol, povećava broj crvenih krvnih zrnaca i imunih stanica, može imati izvjestan antikancerogeni učinak, djeluje hepatoprotektivno, pomaže u liječenju bolesti jetare, pri zarastanju prijeloma kosti i utjeće na kožne bolesti.

Kontraindikacije

Iako je potpuno prirodna i netoksična tvar, može predstavljati značajne kontraindikacije u smislu alergijskih reakcija.

U nekim slučajevima, naime, mogući su pravi anafilaktički šokovi, osobito kod najpredisponiranijih osoba.

Uglavnom je riječ o osobama koje su već alergične na med i njegove derivate poput propolisa.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista