MENI

Sve što treba znati o vaniliji

Biljka vanilije, koja potiče iz Meksika, je zapravo orhideja kojoj su plodovi mahune vanilije. Cvijet vanilije cvjeta samo jedan dan u godini, i to u vremenskom okviru od 12 – 16 sati, i nakon toga mora biti oprašen ručno. Ako se propusti taj vremenski okvir, biljka neće uopće proizvesti mahune. Zato je cijena vanilije na tržištu velika.

Zašto su mahune vanilije toliko skupe?

Tri su najveća proizvođača vanilije na svijetu. Madagaskar koji je vodeći, Meksiko ga slijedi, a Tahiti je na trećem mjestu. Proizvodnja vanilije uključuje okretanje mahuna na suncu i u sjeni te ”znojenje” – proces u kojemu se mahune drže na toplom i vlažnom mjestu nekoliko dana kako bi se produbila njihova aroma i okus.

U Indoneziji, na primjer, se vanilija bere bez obzira na stadij zrelosti i mahune se izlažu plamenu kako bi se brže osušile, što rezultira većom količinom jeftinijeg i manje kvalitetnog proizvoda.

Kako znati kakvu vaniliju kupujete?

Etiketa na mahunama i ekstraktima će sadržavati zemlju porijekla, idealno bi bilo da je to Madagaskar. Ako zemlja nije navedena, onda se radi o vaniliji iz Indonezije koja je miješana s vanilijom iz drugih zemalja. Vanilija sa Madagaskara, poznata i kao Burbon vanilija, ima klasičan okus vanilije. Vanilija s Tahitija ima više cvjetni okus, a meksička ima malo ”ljutine”.

Ekstrakt vanilije

Ekstrakt vanilije se radi tako da se mahune stavljaju u alkohol (35% – tni alkohol). Tipični, komercijalni ekstrakt se radi 3-5 dana. Onaj pravi, zahtjeva posao koji traje oko 3-5 sedmica. Mahune vanilije se režu na manje komadiće i dodaju u veliku posudu u kojoj se nalazi alkohol. ”Lažna” vanilija je čisto sintetička. Radi se od hemikalije koja se naziva guaiacol. Svoj ekstrakt vanilije možete napraviti tako da mahune vanilije izrežete u bocu votke, ali taj proces će trajati mjesecima.

Pasta od vanilije

Pasta od vanilije se prodaje u teglicama te je mješavina mahuna vanilije i ekstrakta vanilije, šećera, vode i prirodnih tvari za zgušnjavanje. Kod slastičara je ona hit jer je zamjena za čišćenje mahuna vanilije. Kašika paste je ekvivalent jednoj svježoj mahuni.

Vanilin šećer

Kod nas vjerojatno najčešće korišten, vanilin šećer se radi tako da mahunu vanilije uronite u običan šećer.

Na što paziti pri kupnji?

Ako kupujete ekstrakt od vanilije on bi trebao biti u tamnim staklenim bočicama kako bi se spriječio ulazak svjetlosti. Ako kupujete mahune vanilije, one trebaju biti vlažne, a ne suhe. Ekstrakt vanilije postaje bolji s vremenom tako da jako dugo može stajati na policama ili u ormarićima. Mahune vanilije, pasta i šećer također mogu dugo trajati, 1-3 godine. Ključ je čuvati ih na suhom i hladnom mjestu, daleko od svjetlosti.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista