Ovaj tost savršen je za ljetne dane kad želimo nešto lagano, a opet ukusno. Svaki sastojak u Caprese Toastu pažljivo je odabran kako bi zajedno stvorili harmoniju okusa i tekstura.
Sastojci (za 2 porcije):
- 4 kriške domaćeg hljeba za tost (ili ražev sa sjemenkama)
- 150 g burrate ili svježe mozzarelle
- 3x domaći paradajz (oko 200 g), narezan na tanke kriške
- 8-10 listića svježeg bosiljka
- 2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- So
- Svježe mljeveni crni biber
- 1 kašika aceto balsamico creme za dekoraciju i završni touch
Priprema:
- Kriške hljeba tostirajte do zlatno-hrskave boje, pazeći da ostanu čvrste i da neće omekšati pod sirnim slojem.
- Burratu ili mozzarellu pažljivo narežite, ili razdvojite na komade te ih ravnomjerno rasporedite po toplom tostiranom hljebu. Na sir složite tanke kriške domaćeg paradajza, ravnomjerno pokrivajući površinu.
- Posolite i pobiberite, zatim prelijte maslinovim uljem koje će podcrtati svježinu i donijeti dodatnu aromu. Na vrh stavite listiće svježeg bosiljka za aromatski završetak.
- Završite jelo kapljicama aceto balsamico creme, koje unose blagu kiselost i vizualni kontrast.
Poslužite odmah i uživajte u svakom zalogaju ovog jednostavnog, ali raskošnog ljetnog specijaliteta!









