MENI

Tahini – kralj začina

Možda ste već probali neku hranu koja potiče sa Bliskog Istoka, a da niste ni znali zbog čega ima toliko nedoljiv ukus. Tajna je u prisustvu tahini začina. Ako ste inspirisani istočnom kulturom rješili da po prvi put napravite u kućnoj radinosti humus, također će vam trebati ovaj začin.

U osnovi, u pitanju je pasta od mljevenih sjemenki susama, ali je tahini zapravo mnogo više od toga. On daje hranljivost sosevima i umacima, i obogaćuje pečenu hranu. Osim toga neizostavan je sastojak humusa, zbog kog ovaj istočnjački namaz ima tako fantastičan ukus.

KAKAV JE UKUS TAHINIJA?

Ukus tahinija je slankast, pomalo orašast i neodoljivo kremast. Ako vam prija ovakav ukus, možete ga slobodno bez mješanja sa drugom hranom konzumirati pravo iz tegle.

KAKO GA KORISTITI?

Tahini slobodno možete da posmatrate kao puter od kikirikija i za početak ga možete mazati na tost i jesti za doručak, uz šolju mlijeka. Također, prosto je neodoljiv u kombinaciji sa slanim keksićima, pa čak i brownie keksom, kom daje savršen kontrast. Izvrstan je kao umak uz pomfrit ili tortilje. Ako volite ribu, svidjeće vam se i tahini preljev na njoj. Grilovano, bareno ili svježe povrće, savršena je podloga za tahini sos.

MALI PODSJETNIK – Tahini je pun masnoća koje su jako zdrave za srce. Međutim, nemojte da vas ulje koje se pri vrhu tegle sakuplja usljed stajanja odvrati od kupovine tahini preljeva, jer je to sasvim normalna pojava. Protresite teglicu ili upotrebite kašiku u tu svrhu i problem će biti rješen.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista