MENI

Tikvice su bogate vodom, skoro bez masnoća i kalorija, a prirodni lijek za razne bolesti

Zahvaljujući vlaknima, tikvice su zasitne, pomažu u regulaciji rada crijeva te održavaju nisku razinu holesterola.

Time preventivno djeluju na kardiovaskularne bolesti i regulišu apsorpciju šećera.

Osim toga, iznimno su svestrane u kuhinji te postoji mnogo recepata s tikvicama, od predjela do deserta.

Tikvice su i među najprikladnijim povrćem za djecu od rane dobi, zbog svog slatkog okusa, visoke probavljivosti i sposobnosti promicanja crijevne pravilnosti.

Kao i sve povrće, tikvice imaju vrlo nizak udio kalorija, što ih čini posebno prikladnim za niskokalorične dijete, čak i ako, za razliku od mnogih drugih zasitnijih povrća, imaju prilično malo vlakana i biljnih proteina.

Međutim, tikvice također imaju malo soli, stoga su savršene za osobe s prekomjernom težinom kojima prijeti hipertenzija ili kardiovaskularne bolesti.

Iznad svega, bogate su vodom: osvježavajuće su i lako probavljive te diuretične i korisne za rješavanje problema mokraćnog sustava.

Njihov dobar sadržaj kalija važan je za suzbijanje pojava hipertenzije. Ovaj mineral ima vazodilatacijska svojstva i istraživanja pokazuju da je ovaj faktor koristan za snižavanje krvnog pritiska.

Prisutnost dijetalnih vlakana pogoduje izbacivanju viška lošeg holesterola.

Konzumacija tikvica je dobra preventiva protiv stvaranja opasnih naslaga u arterijama.

Tikvice su i izvor antioksidansa, a među njima, osim vitamina C, E i, u manjoj mjeri vitamina A, također sadrže lutein i zeaksantin, dva spoja koji imaju svojstva korisna za sprječavanje makularne degeneracije.

Tokom trudnoće konzumacija tikvica nudi dovoljnu opskrbu vitaminima skupine B, a posebno folnom kiselinom.

Važne tvari koje pomažu pravilan rast i razvoj fetusa, smanjujući rizik od urođenih mana, posebno povezanih s razvojem neuralne cijevi.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista