MENI

Tiramisu cheesecake: Savršeni desert bez pečenja

Ako volite klasični tiramisu i kremasti cheesecake, ovaj recept je pravi pogodak.

Spoj ova dva omiljena deserta stvara savršen kolač – lagan, bogatog okusa i vizualno primamljiv. Umjesto dugog pečenja, sve se priprema hladnim postupkom, što znači da desert možete napraviti unaprijed i ostaviti u frižideru dok ne dođe vrijeme posluživanja.

Upravo zbog toga, tiramisu cheesecake bez pečenja postaje sve popularniji izbor kada želimo pripremiti nešto posebno, a da ne provodimo sate u kuhinji.

Posebnost ovog deserta leži u slojevima. Tu je hrskava čokoladna podloga, bogata i baršunasta krema od mascarponea i krem sira, te mirisni piškoti natopljeni kafom koji daju karakterističan tiramisu šarm.

Završni sloj šlaga i kakaa daje mu neodoljiv izgled i okus kojem je teško odoljeti.

Zahvaljujući ovoj kombinaciji poznatih okusa u novom ruhu, tiramisu cheesecake brzo postaje favorit na porodičnim okupljanjima, rođendanima ili kao mala poslastica samo za vas.

 

Sastojci:

  • 200 g čokoladnih keksa ili digestiva
  • 2 kašike kakaa u prahu
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 400 g punomasnog krem sira
  • 250 g mascarponea
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kašika vanilije
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 150 ml jake crne kafe (ohlađene)
  • 12 piškota
  • Kakao u prahu za posipanje
  • Šlag za dekoraciju

Priprema:

U blenderu usitnite kekse i kakao, dodajte otopljeni maslac i dobro sjedinite. Smjesu utisnite u kalup obložen papirom za pečenje i stavite u hladnjak.

U posudi izmiksajte krem sir, mascarpone, šećer i vaniliju dok ne postane glatko. Posebno umutite vrhnje u čvrsti šlag i lagano ga umiješajte u kremu.

Na podlogu stavite polovicu kreme, a zatim složite piškote kratko umočene u kavu. Preko njih rasporedite ostatak kreme i poravnajte.

Pokrijte folijom i ostavite u frižideru najmanje 8 sati, najbolje preko noći.

Prije posluživanja dodajte šlag po želji i pospite kakaom.

 

Dodatni savjet:

Ako želite dodatnu aromu, u kafu možete dodati malo likera od kave ili amaretta. Desert se odlično slaže i s tamnom čokoladom narezanim na listiće ili s malo naribane narančine korice za svježinu.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista