MENI

4-slatka-peciva-od-jednog-testa

Tri omiljene poslastice koje štete zdravlju srca

Za mnoge od nas, koji volimo slatko, deserti su jedan od najvećih izazova pri prelasku na zdraviju prehranu.

Većina deserata sadrži puno šećera, a kontrolisanje unosa šećera ključno je za mršavljenje i cjelokupno zdravlje. Nadalje, osim što slatkiši mogu pridonijeti povećanju tjelesne težine i riziku od dijabetesa, također značajno ugrožavaju zdravlje srca.

Konzumacija deserata bogatih šećerom, masnoćama i kalorijama može uzrokovati začepljenje arterija i štetno utjecati na srce.

Iako mnogi deserti u prekomjernim količinama mogu biti loši za zdravlje srca, tri deserta posebno se ističu kao najštetniji.

Dijetetičarke i nutricionistice Veronica Rouse i Lisa Andrews otkrile su o kojim je poslasticama riječ.

1. Čokoladna torta

Čokoladna torta, iako omiljena na proslavama, daleko je od zdrave opcije za srce.

“Čokoladna torta je visokomasni desert prepun šećera i kalorija, a njezini sastojci, poput maslaca, šećera, brašna, jaja i čokolade, doprinose začepljenju arterija i srčanim bolestima”, objašnjava Rouse za SheFinds. Sadrži zasićene i transmasne kiseline koje povećavaju nivo lošeg (LDL) holesterola i smanjuju nivo dobrog (HDL) holesterola te također mogu izazvati upale u tijelu.

Ipak, to ne znači da je čokolada u potpunosti nezdrava. Rouse ističe da tamna čokolada, bogata antioksidansima i flavonoidima, može poboljšati protok krvi i smanjiti krvni tlak, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti.

2. Punomasni sladoled

Sladoled je mnogima omiljena poslastica, no punomasne verzije mogu ozbiljno ugroziti zdravlje arterija. Andrews upozorava: “Osim zasićenih masti, punomasni sladoled sadrži puno šećera koji čini arterije ljepljivima te povećava rizik od nakupljanja plaka i masnoća.”

Pretjerani unos šećera može uzrokovati inzulinsku rezistenciju i upale, što su rizični faktori za aterosklerozu. Kombinacija zasićenih masti i šećera također može povećati nivo triglicerida u krvi, što dodatno doprinosi stvaranju plaka u arterijama i povećava rizik od srčanih bolesti, prenosi Index Fit.

3. Slatka peciva

Peciva, poput krofni i pita, također su bogata šećerom, brašnom i maslacem, što je loša kombinacija za srce. Rouse posebno upozorava na pite od jabuka: “Pite od jabuka sadrže šećer, brašno, maslac i jabuke, a često kombinuju zasićene masti i dodane šećere koji mogu povećati razinu holesterola i začepiti arterije.”

Dakle, izbjegavanje deserata s visokim udjelom šećera, poput čokoladne torte, punomasnog sladoleda i peciva, nije samo dobro za liniju, nego i za zdravlje srca.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista