MENI

japan

Tri stvari koje Japanci praktikuju za dug i sretan život

Ako vas zanima dugovječnost, vjerovatno ste čuli za plave zone, dijelove svijeta s najvećim koncentracijama stogodišnjaka. Među plave zone ubraja se i Okinawa u Japanu, mjesto gdje žene žive duže od žena iz svih drugih područja svijeta.

“Na Okinawi je manje raka, srčanih bolesti i demencije”, tvrdi istraživač dugovječnosti, Dan Buettner.

Stanovnici tog otoka, koji prkose godinama, privukli su pažnju Héctora Garcíe i Francesca Mirallesa. Njih dvojica su intervjuisali više od sto najstarijih ljudi na Okinawi i u svojoj knjizi Ikigai: The Japanese Secret to a Long and Happy Life objavili su nekoliko načela i tehnika kojih se japanski stogodišnjaci pridržavaju. Među njima su tri svakodnevne prakse za dug i sretan život.

Vježbe “radio taiso”

Skoro svaka osoba s kojom su García i Miralles razgovarali, rekla je da redovno vježba radio taiso. Vježbe su dobile taj naziv, koji u prijevodu znači radio vježbe, jer su emitovane putem radija još 1929. Emituju se i danas, svaki dan, tačno u 6:30, na jednoj od najstarijih japanskih radijskih stanica pod nazivom NHK Radio 1.

“Čak su i štićenici staračkog doma koje smo posjetili bili tome posvećeni pet minuta u danu, iako su neki vježbe izvodili u invalidskim kolicima”, napisali su autori u svojoj knjizi.

Jedan od glavnih ciljeva radija taiso je promicanje jedinstva među učesnicima. Prema stranici posvećenoj fitnessu, vježbe uključuju pokrete koji bude um i mišiće, a izvesti ih može gotovo svako. Jedna od najpoznatijih radio taiso vježbi sastoji se od podizanja ruku iznad glave i kružnog spuštanja dolje.

Osjećaj svrhe

Postoji japanska poslovica koja kaže: “Samo ako ostanete aktivni, poželjet ćete živjeti sto godina.” Stanovnici Okinawe to postižu pronalaženjem svog ikigaija, ili svrhe, koja ih potiče da se usredsrede na dublji smisao života.

“Biti prisutan i povremeno zaboraviti na svoje brige”

“Ne postoji recept za pronalaženje sreće, ali ključno je biti prisutan, poboljšati fokus i privremeno zaboraviti na svoje brige”, zaključili su u svojoj knjizi García i Miralles.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista