MENI

Ukoliko ne jedete meso proso je odlična zamjena – bogat ugljikohidratima i bjelančevinama

Proso je namirnica bogata vitaminima i mineralnim solima.

U prosu nalazimo vitamine A, vitamin E, vitamin K i one iz skupine B. Mineralne soli uključuju željezo, fosfor, kalcij, magnezij i cink.

Proso je najbogatija žitarica proteinima.

Iz tog razloga to je hrana koja se preporučuje osobama s nutritivnim nedostacima, onima koji nemaju apetit, djeci i adolescentima u fazi rasta, u situacijama tjelesnog i intelektualnog stresa.

Među njegovim prednostima je i to što ne sadrži gluten pa je idealan za celijakiju.

Proso jača zube, nokte i kosu, jer u većoj mjeri od ostalih namirnica sadrži salicilnu kiselinu koja potiče stvaranje keratina. Zbog toga će vaša kosa, nokti i zubi biti ljepši i jači

Ova žitarica pospješuje diurezu i lako se probavlja. Koristan je u situacijama kada je probava teška, kao što je tokom trudnoće. Nije slučajno što se često priprema i za vrlo malu djecu u obliku dječje hrane.

Proso je idealan za suzbijanje kiselosti želuca, na primjer, jer sprječava nastanak žučnih kamenaca: zahvaljujući prisutnosti netopivih vlakana, proso, kao i sve druge cjelovite žitarice, može spriječiti nastanak žučnih kamenaca.

Energizira tijelo i pokazao se kao dobar saveznik u borbi protiv umora, depresije i stanja anemije.

Pomaže u sprječavanju pobačaja, pa čak i ako ne postoji određena naučna osnova, konzumacija prosa tradicionalno se preporučavala trudnicama, jer se vjerovalo da ograničava vjerojatnost gubitka djeteta.

Do danas nisu poznate kontraindikacije za konzumaciju, osim ako osoba razvije preosjetljivost na neku od njegovih komponenti.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista