MENI

Ukusno, a niskokalorično: Čokoladni kolač sa samo 167 kalorija

Tajni sastojak ovog sočnog i čvrstog kolača je špinat.

Sastojci:

  • 90 g listova špinata
  • 190 ml biljnog mlijeka
  • 250 g nerafiniranog šećera od šećerne trske
  • 2 kašike kokosovog ulja, rastopljenog
  • 165 integralnog pšeničnog brašna
  • 60 g kakaa u prahu
  • 1 kašika sode bikarbone
  • 1/4 kašike soli
  • 75 g čokoladnih komadića

Način pripreme:

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Namastite limeni kalup promjera 20×20 centimetara. Pomiješajte špinat i mlijeko u prerađivaču hrane u glatku kašu. Prelijte u zdjelu te umiješajte šećer i kokosovo ulje.

U drugoj zdjeli prosijte brašno, kakao u prahu, sodu bikarbonu i sol. Dodajte suhe sastojke tekućima i miješajte dok ne dobijete gusto tijesto. Umiješajte komadiće čokolade. Prelijte tijesto u pripremljeni kalup i pecite 35 minuta ili provjerite čačkalicom koja, kad je izvadite, treba biti suha; tijesto u sredini može ostati malo vlažno. Ostavite da se ohladi, pa poslužite.

Smjesa je za 16 kolača, a jedan kolač ima 167 kcal.

Za pripremu je potrebno 10 minuta i 35 za pečenje.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista