MENI

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

Vrijeme je za presađivanje biljaka

Vegetacija sobnog bilja počinje rano u proljeće, pa se zbog toga najčešće u ovo doba godine razmišlja o njihovom presađivanju u veće saksije ukoliko su žile potpuno obrasle zemlju. Ima tu i izuzetaka, biljke kod kojih ne dolazi do potpunog mirovanja vegetacije (na primjer palme) mogu se presađivati u svako doba godine. Cvjetajuće biljke ne presađuju se za vrijeme cvjetanja.

Neke biljke (minđušice, tradeskancije, asparagus sprenger i druge) vole presađivanje, tada bujnije i ljepše rastu, dok azaleja, kamelije i orhideje ne vole. Kala, limun, palme presađuju se samo onda kada im je mala saksija, pa im je veća neophodna.

Pri presađivanju treba paziti da biljka bude tačno u sredini saksije i da se ne stavlja suviše duboko ni suviše plitko.

Poslije presađivanja biljka se uvijek dobro zalije. Zatim se smjesti na svjetlo, po mogućnosti toplo mjesto, zaštićeno od jakog sunca i promaje.

Foto: Freepik.com

Kako dezinfikovati stare posude?

Stare saksije treba da se dobro očiste, operu i dezinfikuju kako bi mogle ponovo da se upotrebe. Najjednostavnije je to uraditi uz pomoć alkoholnog sirćeta koje je jeftino i lako se upotrebljava. Voda i sirće se koriste u odnosu 1 : 1. Saksije se potope na dva do četiri sata, a zatim se isperu hladnom vodom i ostave na čistu površinu da se osuše na vazduhu, prenosi “Politikin magazin”.

Da biste uklonili bijelu ivicu koja nastaje taloženjem minerala, u pet litara vode razmutite tri kašičice limunske kiseline i u tom rastvoru držite potopljene saksije preko noći. Da ne isplivaju, pritisnite ih kamenom ili nekim teškim predmetom. Sljedećeg jutra četkom ih oribajte i dobro isperite.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista