Wasabi (Wasabia japonica) biljka je koja pripada istoj skupini kao kupus, brokula i hren. Wasabi raste u planinskim dolinama japanskih rijeka.
Porijeklo wasabija te podaci o uzgoju datiraju još u 10. stoljeće.
Prodaje se uglavnom kao stabiljka, usitnjen u prah ili kao pasta. Za kvalitetan uzgoj ove biljke potrebni su posebni uslovi, a ponekad se korijen i potopi te uspijeva samo u nekim dijelovima Japana što utječe na prodajnu cijenu.
Za prehranu se koristi cijela biljka, odnosno korijen se ustinjava u prah i od toga se pravi pasta, ali listovi se osušeni dodaju u umake. Iako ima snažan ljuti okus, za sobom ne ostavlja okus peckanja kao hren. Kao začin se u Japanu najčešće koristi uz sushi i sashimi.
Wasabi sadrži 128 mg kalcija što je vrlo važno za kosti i mišićni sistem. Ova biljka bogata je magnezijem te vitaminima A i C. U prošlosti se koristio za čišćenje želuca nakon trovanja, dok sadrži tvari koje pomažu u prevenciji raka dojke i raka debeloga crijeva.
Wasabi odlično čisti tijelo od toksina, doprinosi ravnoteži metabolizma i probavi te potiče apetit. Najčešća upotreba biljke je odčepljivanje sinusa budući da wasabi ima intenzivan miris pa se sluznice vrlo brzo očiste. Nemojte pretjerati jer može izazvati peckanje i slabu bol u nosnoj šupljini. Zadnja istraživanja pokazuju kako pomaže u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka, a ujedno uklanja i karijes.