MENI

mandarina_matovilac_cijela1

Za oporavak organizma konzumirajte matovilac

Uoči proljeća, matovilac je idealan izbor za jačanje imuniteta i pročišćenje organizma. Ukusna zeljasta biljka koja se početkom godine bere kao “prva salata” podići će vas sa mnogo minerala i vitamina.

Samonikli “divlji” matovilac široko je rasprostranjen po livadama, voćnjacima i vinogradima. U vrtu je lako uzgojiti kultivirane sorte matovilca.

Što je matovilac mlađi, to je ukusniji. Zato ga berite kad se listovi počnu oblikovati u “grmiće” (rozete). Nemojte ih čupati s korijenom nego ih odrežite nožićem, kako bi se mogli razviti novi izdanci.

Ljekoviti grmići

Matovilac je odličan izvor vitamina A (u obliku beta-karotena) i vitamina C te željeza i kalija. U matovilcu se nalaze i znatne količine magnezija, fosfora, kalcija, folne kiseline i vitamina B skupine. Takva bogata kombinacija nutrijenata popravlja krvnu sliku i pridonosi zdravlju kardiovaskularnog sistema, a matovilac je poznat i po umirujućem djelovanju na živčani sistem.

Ovo ljekovito povrće obiluje i tvarima koje potiču metabolizam, pa se preporučuje za detoksikaciju i lakše mršanje. Odlično prija kao jednostavna svježa salata bez dodataka (osim najosnovnijih začina), na primjer uz jela od mesa ili ribe.

Salata na sto načina

Matovilac se fino slaže s drugim povrćem (npr. radičem, rikulom, zelenom salatom, paradajzom, krompirom, celerom) te sa sirom, jajima, orašastim plodovima, sjemenkama…

Matovilac možete kombinovati i sa začinskim biljem poput peršuna i bosiljka; možete ispeći omlet sa matovilcem; napraviti salatu od matovilca i jabuka, ili salatu na francuski način, s matovilcem i lećom.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista