MENI

Začin koji obara nivo šećera u krvi -vidljivi rezultati za nekoliko sedmica

Iako ga mnogi smatraju dodatkom poslastica, cimet se dugo koristi u kineskoj medicini. Nivo šećera u krvi se mora održavati u granicama normale tokom cijele godine.

Ukoliko se ne kontroliše može izazvati niz zdravstvenih komplikacija, a ovaj začin dokazano smanjuje nivo šećera u krvi. Cimet je blago gorkastog, zemljanog ukusa.

Šećer u krvi nakon obroka odnosi se na nivo šećera u krvi nakon jela. Nivo šećera u krvi prirodno raste nakon jela, tako da tijelo oslobađa inzulin da usmjeri glukozu u ćelije. Stepen do kojeg raste nivo šećera u krvi zavisi od vašeg obroka. Obrok bogat brzo svarljivim ugljenim hidratima će izazvati značajniji skok nivoa šećera u krvi, a cimet se pokazao kao dobar saveznik u borbi protiv visokog šećera.

Cinnamon sticks and powder on a wooden surface

Istraživanja sugerišu da cimet može da ublaži skokove nivoa šećera u krvi. Ako dodate samo šest grama cimeta u porciju pudinga smanjićete inzulinsku rezistenciju i poboljšati unos glukoze u mišićne i masne ćelije te smanjiti proizvodnju glukoze u jetri. Međutim, cimet je najbolje uzimati na prazan stomak.

Kora cimeta sadrži jedinstvene, antioksidativne polifenole koji aktiviraju inzulinske receptore, tako da efikasnije reaguju na inzulin. Nekoliko studija pokazuje da uzimanje ekstrakta cimeta ujutru na prazan stomak može smanjiti prosječne nivoe glukoze, triglicerida i lošeg holesterola.

Navodi se i da svakodnevno uzimanje cimeta značajno snižava nivo šećera u krvi za otprilike četiri do osamneast sedmica.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista