MENI

Začin koji pomaže protiv bolova u grlu i glavobolje, sigurno ga imate u kuhinji

Balzamični ocat/sirće vrlo je cijenjen začin u kuhinji od predjela do deserta. Okus mu je jedinstven, kao i područje proizvodnje.

Koje su najbolje upotrebe balzamičnog octa

Ovaj se ocat prije svega koristi u kuhinji, ali može biti i izvrstan tretman ljepote, zahvaljujući nekim važnim svojstvima, kao što su:

djeluje antivirusno, bori se, na primjer, protiv herpesa

omekšava žuljeve na stopalima

sredstvo za sjaj kose i protiv peruti

za normalizaciju sebuma za masnu kožu i onu sklonu aknama

učinak liftinga ako se utrlja u kožu

Koje su zdravstvene prednosti balzamičnog octa

Osim što je jako dobar kao dodatak hrani, može donijeti i razne zdravstvene dobrobiti, a ovo su njegova svojstva:

poboljšava probavu

sagorijeva masti jer je prisutna ocatna kiselina koja aktivira proizvodnju klase enzima u tijelu koji oksidiraju masne kiseline prisutne u krvi

baktericid i aktivator imunološkog sistema

dodatak vitamina A, B, C i također mineralnih soli

umirujuće sredstvo za kašlj ako se pije razrijeđeno u vodi

smanjuje bolove u grlu kada se koristi za grgljanje

protuupalno za zglobove ako se utrlja na kožu

umirujuće za glavobolju ako se utrlja na sljepoočnice

energizira – samo popijte kašikicu ujutro

reguliše tjelesnu težinu: zapravo može pomoći da se najprije postigne osjećaj sitosti, a time i održavanje pravilne tjelesne težine

štiti od dijabetesa jer ocat brani i štiti beta stanice gušterače, odgovorne za lučenje inzulina

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista