Balzamični ocat/sirće vrlo je cijenjen začin u kuhinji od predjela do deserta. Okus mu je jedinstven, kao i područje proizvodnje.
Koje su najbolje upotrebe balzamičnog octa
Ovaj se ocat prije svega koristi u kuhinji, ali može biti i izvrstan tretman ljepote, zahvaljujući nekim važnim svojstvima, kao što su:
djeluje antivirusno, bori se, na primjer, protiv herpesa
omekšava žuljeve na stopalima
sredstvo za sjaj kose i protiv peruti
za normalizaciju sebuma za masnu kožu i onu sklonu aknama
učinak liftinga ako se utrlja u kožu
Koje su zdravstvene prednosti balzamičnog octa
Osim što je jako dobar kao dodatak hrani, može donijeti i razne zdravstvene dobrobiti, a ovo su njegova svojstva:
poboljšava probavu
sagorijeva masti jer je prisutna ocatna kiselina koja aktivira proizvodnju klase enzima u tijelu koji oksidiraju masne kiseline prisutne u krvi
baktericid i aktivator imunološkog sistema
dodatak vitamina A, B, C i također mineralnih soli
umirujuće sredstvo za kašlj ako se pije razrijeđeno u vodi
smanjuje bolove u grlu kada se koristi za grgljanje
protuupalno za zglobove ako se utrlja na kožu
umirujuće za glavobolju ako se utrlja na sljepoočnice
energizira – samo popijte kašikicu ujutro
reguliše tjelesnu težinu: zapravo može pomoći da se najprije postigne osjećaj sitosti, a time i održavanje pravilne tjelesne težine
štiti od dijabetesa jer ocat brani i štiti beta stanice gušterače, odgovorne za lučenje inzulina