MENI

Začini za ljetne dane: Koristite ih u napitcima, salatama i kuhanim jelima

Otkad ljudi kuhaju i peku, koriste mirise i začine. Mirisne tvari uzbuđuju njušne i okusne živce i ubrzavaju rad probavnih žlijezda, a povećava se i probavna moć.

Neki mirisi utječu i na količinu krvi koju srce pumpa kroz vene, a time i na krvni pritisak. Potrebno je znati pravilno koristiti arome i začine – to se smatra pravim kulinarskim umijećem.

Ovdje je vrlo važan osjećaj za pravu mjeru. Također je potrebno znati kako se pojedini aromatski dodaci uklapaju u namirnicu, kako se s njom slažu i kako kombinovanjem aromatičnih tvari postići zaokružene mirise i okuse.

Začini, međutim, imaju još jednu važnu osobinu o kojoj moramo voditi računa: mogu grijati ili hladiti naše tijelo te gasiti ili stvarati vatru u tijelu.

Važno je koje začine koristite ovisno o sezoni. Zimi koristimo začine koji nas griju. To su, primjerice, cimet, klinčić, kardamom, kurkuma, muškatni oraščić, zvjezdasti anis, vanilija…

Ljeti je pak poželjno izbjegavati teško probavljivu hranu koja grije organizam: meso, mliječne proizvode, jaja, kafu, čokoladu, kao i ljute začine i prženu hranu.

Ljeti bi se naša prehrana trebala temeljiti uglavnom na povrću i voću koje je lakše probavljivo.

Koji su to začini koji nas ugodno rashlađuju tokom ljetnih vrućina?

menta

melisa

ruža

crni kim

citronela

limunska trava

šafran

kim

lavanda

kadulja

bosiljak

lovor

vlasac

kopar

korijandar

origano

ružmarin

timijan

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista