MENI

Započnite dan kašičicom meda i čašom vode

Zbog visokog sadržaja vitamina, minerala i ugljenih hidrata, proteina i masti, med je da tako kažemo superhrana. Možete ga konuzumirati u pripremi napitaka, čajeva, a dovoljno je i da dan započnete sa jednom kaščicom i čašom mlake vode.

Blagotvorno djeluje na organizam

Med odlično djeluje na proces varenja, podstiče rad crijeva i normalizuje stolicu. Ispitivanja su pokazala da med blagotvorno djeluje na želudačno-crevna oboljenja koja su praćena povećanjem želudačne kiseline. Kod čira, primjera radi, dokazano je da pomaže zaceljenju želudačne sluzokože, kada med treba uzimati jedan i po do dva sata prije jela, ili tri sata poslije obroka.

Sadrži važne aminokiseline

Nutricionisti naglašavaju da med sadrži važne aminokiseline neophodne u svakodnevnoj ishrani. Od esencijalnih ima tirozin, treonin, histidin, lizin, cistin, valin i metionin, a od neesencijalnih glutaminsku kiselnu, serin, alanin, prolin, arginin, glicin. Posjeduje i minerale kalcijum, fosfor, hlor, fluor, nikl, željezo…

Zahvaljujući velikom sadržaju prostih šećera (voćnih i grožđanih), vitamina, mineralnih materija i dr., med je dragocena,  prirodna, lako svarljiva hrana, koja poslije unošenja u organizam, direktno prelazi u krvotok. Med je vrlo pogodna hrana za djecu i sportiste, stare i iznemogle, kao i za sve one koji se bave fizičkim ili intelektualnim radom.

Med ima antibakterijsko i antifungicidno dejstvo. Takva svojstva meda, uz  njegova hranljiva i ljekovita svojstva, doprinose da je med izvanredna hrana, da obnavlja tkiva, da uklanja bol, da stimuliše i poboljšava rad srca, da uklanja zamor, da ublažava razne upale, da povećava otpornost organizma, da djeluje umirujuće na nervni sistem, da u mnogim slučajevima trovanja  ima protiv otrovno dejstvo, da reguliše krvni pritisak, da ublažava tegobe u slučaju oboljenja štitne žlezde hroničnih i akutnih oboljenja disajnih organa, da jača organizam djece, iznemoglih i oboljelih osoba, da smanjuje staračke slabosti, da pospješuje oporavak od raznih oboljenja jetre, bubrega, prostate, nervnog sistema, da jača umne i fizičke sposobnosti, itd.

Med odličan za zarastanje rana

Med se odavno koristi kao lijek za zarastanje rana. On dovodi do naglog povećanja glutationa u sekretu rane što pomaže zaceljivanju rane. Med utiče da se pojača dovod krvi i limfe do rane, limfa mehanički ispira bakterije, a fagociti (ćelije bele krvne loze) ih pojačano ubijaju. Ovo je naročito važno znati  za rane čiji je uzrok  rezistentan na klasičnu terapiju. Čak, ako u ranama  i nema bakterija, med sprečava upale, podstiče obnavljanje tkiva i proces zarastanja rana je ubrzan. Mrtve ćelije koje sprečavaju zarastanje rane brže se odbacuju. Zavoj se lakše skida, previjanje je olakšano jer ne povrijeđuje novostvoreni sloj kože. Pošto ima visok sadržaj sećera, med ostavlja izazivače bakterija bez vode, pa tako sprečava njihovo razmnožavanje. Pčele dodaju medu jedan enzim glukozu-oksidazu, što utiče da se stalno oslobađaju male količine vodonik peroksida koji uništava bakterije. Naučnici su utvrdili da i male količine meda mogu da ubiju bakterije.

Prednost u odnosu na druge šećere

Prednosti meda u odnosu na druge vrsti šećera su: brzo i lako se asimiluje (u krv dospeva nakon 20 minuta od uzimanja), odmah zadovoljava potrebu za energijom i tako omogućava vrlo brz oporavak u slučaju umora i iscrpljenosti, djeluje umirujuće na organizam, ne nadražuje zidove organa za varenje, manje opterećuje bubrege. Izuzetno je dobar za sportiste, koji svoje rezerve energije žele svakodnevno da zadrže na visokom nivou, lako se vari i ne opterećuje želudac, zadržava tjelesnu masu, povećava izdržljivost prilikom napornih takmičenja i treninga.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista