Bez zdravih, funkcionalnih bubrega, tijelo ne može raditi učinkovito. Bubrezi imaju važnu ulogu u cjelokupnom zdravlju, pročišćavaju krv, pomažu izbacivanje otpada iz tijela i održavaju ravnotežu tekućina. Kako biste što bolje brinuli o zdravlju ovih važnih organa, u prehranu možete uključiti i jednu namirnicu koja pozitivno utječe na njihovo zdravlje.
Kako prenosi Health Digest, ta je namirnica – kupus, moćno povrće koje sadrži obilje hranjivih tvari koje pozitivno utječu na zdravlje bubrega. Prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), jedna šoljica nasjeckanog kupusa sadrži 82,1 gram vode, 2,22 grama vlakana, 35 miligrama kalcija, 151 miligram kalija i 16 miligrama natrija. To su vrlo korisne vrijednosti za hranu pogodnu za bubrege, prenosi Index.
Dijetetičarka Jana Greene Hand za Health Digest objasnila je zašto bi trebali često konzumirati kupus.
“Da bi bubrezi ostali mladi i zdravi, preporučuje se da ne preopterećujemo tijelo natrijem. Za pacijente s bubrežnim bolestima, kalij i proteini također mogu preopteretiti bubrege, zbog čega je kupus odličan izbor”, objasnila je.
Dodaje kako ne treba podcijeniti druge nutritivne bonuse koje donosi konzumacija kupusa za zdravlje bubrega.
“Bilo kuhan ili sirov, kupus može pomoći u detoksikaciji bubrega jer je bogat vitaminom C, folnom kiselinom, vitaminom B6 i vlaknima”, zaključila je dijetetičarka.