Da je chia kraljica sjemenki potvrđuje i činjenica da danas postoji bezbroj proizvoda s njom. Od jogurta, peciva i poslastica do vode i čajeva.
Kako jesti chiu?
S obzirom na to da ove sjemenke imaju blag okus, mogu se dodati u većinu jela, ali ako jedeš sirove, u njihovom izvornom obliku, teško ćeš apsorbirati sve hranjive tvari koje chia sadrži. Najbolji način za pristup njenim vitaminima i mineralima je da natopiš sjemenke. Ostaviš li ih u vodi preko noći, one će nabujati i postati želatinaste, pa ih je lakše probaviti, a ujedno će tvoje tijelo moći apsorbirati sve hranjive tvari iz njih.
Sjemenke možeš staviti u smoothie ili napraviti od njih puding. Možeš ih kombinovati s jajima i hljebom ako ga pečeš kod kuće, a mljevene sjemenke možeš dodati u gotovo sva kuhana i pečena jela jer im neće promijeniti okus.
U svakom slučaju, chiu možeš dodati u većinu jela, pa ti ne treba mnogo kreativnosti i vremena da uvrstiš ovu namirnicu u svoj svakodnevni jelovnik.
Ova biljka, podrijetlom iz Meksika, posljednjih je godina postala iznimno popularna zahvaljujući svojim vrijednim nutritivnim svojstvima, čime je stekla i status superhrane. Osim što je puna hranjivih sastojaka, ujedno je i pravi (niskokalorični) izvor energije, pa je čest izbor u prehrani onih koji nastoje regulisati svoju tjelesnu težinu. Kako su ove sjemenke vrlo zasitne, idealne su za doručak, a mogu se jesti sirove, kuhane, natopljene u vodi ili mlijeku, pa čak i mljevene. Na internetu možeš pronaći bezbroj recepata s chiom, a mi ti donosimo razloge zašto bi se ova supernamirnica trebala naći na tvom svakodnevnom meniju…
Usporava starenje kože
Želiš li spriječiti prijevremene bore i ostale znakove starenja, svakako posegni za chia sjemenkama koje će tvome tijelu očuvati mladolikost i zdravlje. Naime, istraživanje provedeno u Meksiku 2014. pokazalo je da su ove sjemenke jedne od najbogatijih prirodnih antioksidativnih namirnica, a poznato je kako antioksidansi sprječavaju slobodne radikale da uništavaju stanice i tkivo. Slobodni radikali nastaju kao nuspojava kada naše stanice koriste kisik, a mogu uzrokovati probleme sa srcem, dijabetesom i makularnom degeneracijom te ujedno utjecati na starenje kože. Kako bismo to spriječili, potrebno je unositi antioksidanse putem hrane koji će neutralizirati slobodne radikale, a chia sjemenke čine se kao odličan izbor jer se mogu jesti i pripremati na najrazličitije načine.
Čuva dentalno zdravlje
S obzirom na to da ove sjemenke sadrže kalcij, fosfor i cink, pomažu i u očuvanju zdravih zubi. Kalcij izgrađuje naše zube, a cink sprječava nastanak kamenca te ima antibakterijski učinak zbog čega je sastavni dio pasti za zube i vodica za ispiranje usta. Fosfor je bitan jer pomaže tvom tijelu da apsorbira kalcij i tako održava zube čvrstima.
Pospješuje probavu
Chia je, osim antioksidansima, izuzetno bogata i vlaknima. Prema Američkom dijetetskom udruženju, jedna porcija chia sjemenki osigurava preporučeni dnevni unos vlakana koji bi svako od nas trebao unijeti u organizam. Vlakna su izuzetno važna za ravnotežu inzulina, a sjemenke poput lana i chie prirodno uravnotežuju šećer u krvi upravo zbog visokog sadržaja vlakana i zdravih masti. Osim toga, prehrana bogata vlaknima pospješuje normalan rad crijeva, a time i zdravu stolicu. Usto, chia je vrlo zasitna jer upija znatnu količinu vode te se brzo “širi” u želucu, pa tako suzbija apetit što može dovesti do gubitka kilaže. Ukoliko želiš izgubiti višak kilograma, chia sjemenke mogu biti izvrsna pomoć u tome.
Čuva zdravlje srca
Sposobnost chie da smanjuje upalu, reguliše holesterol i snižava krvni pritisak čine je odličnim izborom za zdravo srce. Ove male sjemenke obiluju omega-3 masnim kiselinama koje štite srce i krvne žile te ujedno smanjuju rizik od srčanog udara te ostalih bolesti kardiovaskularnog sistema. Čuvaj svoje srce i u prehranu uvrsti ove fantastične sjemenke, ali i ostale namirnice bogate omegom 3 poput tune ili lososa.
Jača kosti i izgrađuje mišiće
Chia sadrži veliku količinu kalcija koji je ključan za čvrste i zdrave kosti, ali osim kalcija ove sjemenke bogate su i drugim hranjivim tvarima važnima za kosti, a to su fosfor, magnezij i proteini. To ih čini idealnima za sve koji su alergični na mliječne proizvode ili ih iz nekog razloga ne konzumiraju pa uz ove sjemenke mogu nadomjestiti te tvari.
Osim što pogoduju kostima, chia sjemenke pomažu i u izgradnji mišića jer su pune proteina, pa ako želiš višak masnih naslaga pretvoriti u mišiće, chia je tvoj saveznik. Naravno, to vrijedi samo ako vježbaš jer bez tjelovježbe nema rezultata.