MENI

1

“Gosti fortune” režisera Mátyása Kálmána, posljednji je film prikazan na Sarajevo Film Festivalu u okviru takmičarskog programa Dokumentarni film.  

Mađarski film “Gosti fortune” režisera Mátyása Kálmána, o sredovječnom siromašnom paru koji je osvojio nagradu na lotu, posljednji je film prikazan na Sarajevo Film Festivalu u okviru takmičarskog programa Dokumentarni film.  

Sredovječni par Anikó i Laci žive u malom mađarskom gradu. Prije nego što su 2013. na lutriji osvojili dva miliona eura, živjeli su u očajnim uslovima. Ipak, u dubokoj neimaštini, uspijevali su voditi stabilan život, a često su sanjali o odmoru kraj mora.

Nakon dobitka na lutriji, s rukom u ruci i istinski zahvalni, prepustili su se, prema njihovom mišljenju, luksuznom životu. Za Laci to podrazumijeva privilegiju “nečinjena”, a za Anikó obrnuto. Dok nastoje ostvariti materijalnu sreću, njihov odnos se mijenja.   

Mátyás Kálmán kazao je u razgovoru za Fenu da se protagonisti u filmu suočavaju sa mnogim izazovima.

– Žena koja je bila bolesna i koja nije mogla napustiti stan 29 godina, odmah je počela da investira novac u posao i nekretnine, dok je san supruga bio da putuje svijetom. To im je proizvelo mnogo problema u vezi – pojasnio je.

Kada je prvi put sreo protagoniste filma, Kálmán je kazao da je osjetio mnogo boli iz njihove prošlosti i da je bilo jako teško za njih da se nose s novim izazovima.

– Postalo je vrlo jasno da je taj događaj promijenio dinamiku njihove veze. Htjeli smo se fokusirati na to, kako različiti snovi mogu promijeniti vezu između dvoje ljudi i kako oni te probleme mogu prevazići – istakao je Kálmán.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista