MENI

image-338

Asocijacija snimatelja BiH nagrađuje najbolje radove u sedam kategorija

Asocijacija snimatelja i snimateljica u Bosni i Hercegovini (ASBH) objavila je Javni poziv za dodjelu godišnje nagrade JAN, za snimateljska postignuća u sedam kategorija (igrani film, dramska/TV serija, dokumentarni film, kratki igrani film, studentski film, te muzički i reklamni video).

Predsjednik Asocijacije Eldar Emrić kazao je za Fenu da je to šesti po redu javni poziv za dodjelu godišnje nagrade Asocijacije snimatelja i snimateljica u Bosni i Hercegovini. Kandidati mogu konkurisati sa djelima emitiranim u periodu od 01.01.2022. do 31.12.2023. godine, a radove šalju u digitalnoj formi ili preko linka na mail adresu info@asbh.ba .

Konkurs je otvoren do 31. marta, a imena kandidata/kinje nominiranih za nagradu bit će objavljena do 15. aprila. Asocijacija bira članove žirija za izbor dobitnika, od kojih je jedan član Asocijacije, a ostali su iz oblasti filmske industrije. Bitno je, kaže Emrić, da svi moraju biti državljani Bosne i Hercegovine. 

Uručenje nagrade JAN planirano je za drugu polovinu maja, u okviru manifestacije Dani Asocijacije snimatelja BiH.  

– Osim ceremonije uručenja nagrada, u tom programu prikazujemo i trejlere naših filmova te upriličimo projekcije filmova. Dani Asocijacije traju dva do tri dana, a sve počinje godišnjom skupštinom Asocijacije. Pokušavamo privući što više mladih ljudi, posebno studenata koji tek ulaze u ovu profesiju – kazao je Emrić.

Naglašava da promoviraju i određena snimateljska dostignuća, posebno u tehnološkom smislu. U okviru Dana ASBiH upriliče (online i/li uživo) i radionice direktora fotografije, iz regije i šireg područja.   

Iz Asocijacije snimatelja BiH naglašavaju da prijava za Javni poziv za dodjelu godišnje nagrade JAN za snimateljska postignuća mora da sadrži lične podatke autora/ice (ime prezime, adresa, kontakt), CV autora/ice, Link za kandidovano filmsko djelo i naznačiti u koju kategoriju aplicira te podatke o filmskom djelu (naziv, režija, scenario, produkcija, datum premijere).

Godišnja nagrada Asocijacije snimatelja i snimateljica u Bosni i Hercegovini za snimateljska postignuća, JAN, nazvana je po Janu Beranu – koji pripada prvoj generaciji profesionalnih filmskih snimatelja u Bosni i Hercegovini.  

Asocijacija snimatelja i snimateljica u Bosni i Hercegovini (ASBH) osnovana je 2010. godine, ima 37 članova (od toga tri snimateljice i jednu počasnu članicu), a od 2013. godine su punopravni članovi Međunarodne federacije snimatelja (IMAGO). Članovi Asocijacije su iz raznih dijelova BiH, a neki od tih bh. snimatelja žive i rade širom svijeta.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista