MENI

Dupla

Box Office : “Mir” na blagajnama na startu decembra

Decembar u američkim kino-salama započinje tiho. Dan zahvalnosti je iza nas, a Božić pred nama, u međuvremenu na filmski scenu stupa izvjesna pauza – ako je suditi po brojkama koje nam stižiu. U pitanju je pad zarade u prosjeku od 50% niz cijelu listu, počevši sa dva prošlosedmična prvaka, “Encanto” i “Ghostbusters: Afterlife” koji su se grčevito borili prošlog vikenda za prvo mjesto. Omjer između dva filma ovog vikenda ostaje isti, ali oba filma su sedmicu zaključila sa malo manje od pola zarade.

Isto važi i za sve ostale naslove koji su igrali prošle sedmice, sa časnim izuzetkom Villeneuveovog “Dune”koji je u padu od samo 13%, no to je manji komadić zarade koju je film imao prošlog vikenda. Jedina bitna razlika u odnosu na prethodnu sedmicu jesu dva nova naslova – vjesnik praznične sezone, “Christmas with the Chosen: The Messengers”, te “Sword Art Online: Progressive – Aria of a Starless Night”. Naziv već nagovještava da je potonji film anime, a konkretno je posrijedi filmski dodatak popularnoj anime seriji Sword Art Online koja prati likove zarobljene u velikoj online video igri.

Vikend pred nama, ukoliko bacimo kratak pogled na raspored izlazaka, također će biti tih, ili barem tiši nego što smo navikli otkako se filmska izložba u SAD-u počela oporavljati od pandemije. Časna iznimka bi mogao biti West Side Story, novi tretman klasičnog mjuzikla u režiji Stevena Spielberga i to uglavnom zbog prepoznatljivog imena, te asocijacije sa slavnim režiserom i producentom. Mjuzikli su se tradicionalno mučili sa penjanjem ljestvice u prošloj deceniji, a blagajne su postale samo manje izdašne za drame i mjuzikle poslije pandemije.

Drugim riječima, prva polovica decembra će biti neuzbudljiv komadić vremena. Buđenje iz zimskog sna možemo očekivati u drugoj polovici, kada očekujemo više potencijalnih velikih „zarađivača“. Sezonu će otvoriti, naravno, Spider-Man: No Way Home, iza kojeg stiže The Matrix Resurrections, te The King’s Man. Taj trio će imati čast da odjavi 2021. u kino-dvoranama.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista