MENI

danis t. deset u pola

CineStar zainteresovan za Tanovićev film,ali distributer zahtjeva izmjenu uslova

CineStar smatra potpuno neopravdanim da se trenutno pokušava kreirati pritisak na njihov kino lanac, jer film “Deset u pola” režisera Danisa Tanovića neće biti na repertoaru u Bosni i Hercegovini, posebno iz razloga što je svima poznato da je CineStar zainteresovan za prikazivanje Tanovićevog filma, međutim pozvali su distributera da pruži uvjete koji će to omogućiti.

Ističu da je razlog trenutne situacije oko filma “Deset u pola” režisera Danisa Tanovića isključivo u tome što sa distributerom nisu uspjeli postići komercijalni dogovor oko bitnih elemenata igranja filma u kinima, a posebno vremenskog perioda između prikazivanja u kinima i prikazivanja putem drugih medija, te raspodjele prihoda.

– Iako postoji višedecenijski svjetski i lokalni standard uobičajenog vremenskog perioda između prikazivanja filmova u kinima, kao premijernog mjesta za prikazivanje filmova, do njegovog prikazivanja putem drugih medija, kojeg u pravilu poštuju svi distributeri u odnosu na njihove filmove, u konkretnom slučaju distributer nije želio garantirati takav višemjesečni odmak, te ga je pokušao skratiti na samo 30 dana – navodi se u saopćenju.

Igranje filma sa tako kratkim odmakom, tvrde oni, ugrožava cijeli dugogodišnji poslovni model kina, a time ugrožava i uspjeh filma u kinima.

– Pokušali smo ih zamoliti da se usuglasimo oko istih uvjeta, međutim odbili su. CineStar je zgrožen što se ovakva komercijalna tema nepotrebno politizira i to posebno nakon što je u zadnjih 10 godina CineStar otvorio 7 novih multiplexa u Bosni i Hercegovini, potaknuo razvoj i modernizaciju kino mreže, te zaposlio velik broj ljudi – istakli su.

Iz CineStara navode da konkretna ekonomska odluka nema veze sa Tanovićevim filmom, te bi se u istim okolnostima donijela ista odluka da se radi o hollywoodskom, regionalnom ili bosanskohercegovačkom filmu, saopćeno je iz CineStara. 

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista