MENI

Guillermo-del-Toro-Vows-to-Make-H.P.-Lovecrafts-AT-THE-MOUNTAINS-OF-MADNESS1

Del Toro ne odustaje od snimanja “At The Mountains of Madness”

Adaptacija jednog od najpoznatijih djela pisca H.P. Lovecrafta, “At The Mountains of Madness” bila je životna zadaća režisera Guillerma del Tora, a izgleda kao da će i ostati. Naime, gostujući nedavno na podcastu The Kingcast i govoreći o svojim skorijim ostvarenjima, del Toro se uspio osvrnuti i na ovaj dugo planirani, ali ne i realizirani projekt.

Del Toro je na temu stvaranja At The Mountains of Madness na podcastu rekao da bi se okušao na stvaranju filma još jednom, ukoliko bi mogao revidirati scenario: ” Scenario od prije 15 godina, čiji sam bio koautor, ne bi bio scenario sa kojim bih radio sada. Morao bih ga preraditi, i to ne samo kako bih smanjio razmjer filma, pošto sam tada pokušavao da spojim razmjer filma sa nečim što bi moglo proći kroz studijsku mašineriju – blokbusterski. Mislim da više nemam potrebe da pomirim to dvoje. Mogu ići u pravcu manje, čudnije, ezoterične verzije i vratiti se nekim scenama koje su bile izbačene.”

Spomenuti scenario je bila inačica filma koju je del Toro predstavio Universalu 2010. – što će reći da je režiser već imao nekoliko godina pripremanja uoči predstavljanja studiju. U tom obliku, At The Mountains of Madness je trebao predvoditi Tom Cruise, a producirati niko drugi doli James Cameron. Universal je čak bio spreman na stol staviti i 150 miliona dolara za budžet, međutim studio i režiser nisu mogli naći zajednički stav o dobnom rejtingu za film.

Kako priča ide, Universal je za 150 miliona dolara htio rejting od PG-13, prikladan za najširu publiku, dok je del Toro ustrajavao da film mora biti imati oznaku R, odnosno za zrelu publiku, kako bi film ostao vjeran Lovecraftovoj grozomornoj viziji ekspedicije u ledenoj pustinji Antartike. Universal je odustao od projekta, ali del Toro očito ostaje privržen istom.

Nade za stvaranje filma sada možda leže u činjenici da Guillermo del Toro trenutno svoje stvaralaštvo sprovodi pod okriljem Netflixa, partnera koji je manje zainteresiran za dobivanje jednog ili drugog dobnog rejtinga. At The Mountains of Madness je bio među prvim projektima koje je del Toro predložio Netflixu.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista