MENI

kamila i ulkis

Filmom “Kamila i Uliks” počinje 16. Pravo Ljudski Film Festival

Filmom ‘Kamila i Uliks’ počinje 16. Pravo Ljudski Film Festival koji će biti održan u hibridnom formatu, od 1. do 6. decembra ove godine u Kino Meeting Pointu i Filmskom centru Sarajevo, nakon čega će filmovi biti dostupni online od 7. do 17. decembra na pravoljudski.org.

Film “Kamila i Uliks”, premijerno je prikazan na IDFA-i, u režiji Diane Toucedo, sa filozofkinjama Vinciane Despret i Donnom Haraway, prema čijim tekstovima The Camille Stories i Autobiographie d’un poulpe, je adaptiran film.

Snimljen kao usmena pripovijest i prepiska između dva naratora i njihovih priča, film prati načine života i umiranja među zajednicama na oštećenoj planeti i njihovu rastuću stručnost u novom polju naučnog znanja: terolingvistici ili proučavanju životinja. jezicima. Naratori, u harmoniji sa svojim partnerima u simbiozi, postaju sve svjesniji mogućnosti rasta pipkastih i metamorfnih bića.

Diana Toucedo pridružit će se publici u Sarajevu na otvaranju festivala.

Festival će zatvoriti film austrijskog reditelja Rala Mayera “Izvanzemaljska ekologije” i bavi se oikosom, kućom koja je tražena, a samim tim i dom, i ukleta, pa stoga nije dom. U odsustvu temeljne prirode i u prisustvu različitih post-ljudskih tijela, i više upornih nego što postoje u svojim tragovima i ostacima, oikosova ekologija pretvara se u hauntekologiju.

Pravo Ljudski Film Festival je podržan od strane Nacionalne zadužbine za demokratiju (Vašington) i drugih partnera, dok je Specijalni program “Više od svega, željela sam još malo ostati” savremeni brazilski film podržala Ambasada Brazila u BiH. 

Informacije o dostupnosti filmova,  festivalskim aktivnostima, mogu se naći web stranici pravoljudski.org, društvene mreže i hashtagove #plj16 i #pravoljudski16.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista