MENI

1

Filmski sladokusci večeras u Cannesu

Međunarodni filmski festival počinje danas u Cannesu, naravno uz crveni tepih preko kojeg će preći brojne zvezde među kojima su Johnny Depp, Nathalie Portman, Harrison Ford, a u utrci za Zlatnom palmom je 21 film.

Za sada se ne zna ko će naslijediti Šveđanina Rubena Ostlunda, prošlogodišnjeg dobitnika glavne nagrade za film “Bez filtera”, koji je ove godine predsjednik žirija.

Zaštitno lice festivala je ove godine francuska glumica Catherine Deneuve sa njenim ogromnim portretom na ulazu palate. Crno-bijela fotografija je iz 1968. godine iz ostvarenja “La chamade” reditelja Alain Cavaliera. Festival koji gaji svoje naslijeđe, odabrao je ćerku Catherine Deneuve i italijanskog glumca Marcella Mastroiannija, Chiaru Mastrojani, također glumicu, da zvanično otvori i zatvori filmsku smotru, 27. maja.

Među zvijezdama koje se takmiče za Zlatnu palmu, nalaze se već nagrađivane ličnosti poput Britanca Kena Loacha , dvostrukog pobjednika (2006. i 2016.), Nijemca Wima Wendersa, koji je osvojio nagradu 1984. za ostvarenja “Pariz Teksas”, i Italijana Nanni Morettija. Tu je i finski reditelj Aki Kaurismaki sa ostvarenjem “Uvelo lišće”, kao i Italijan Marco Bellocchio sa filmom “Otmica”.

Japanski režiser Hirokazu Koreda, osvajač Zlatne palme 2018. za film “Porodična afera”, predstaviće ostvarenje “Čudovište”. Film koji će vjerovatno izazvati brojne polemike je “Jeanne Du Barry” francuske rediteljke Maiwenn, protiv koje je novinar Edwy Plenel podnio tužbu da ga je napala u jednom restoranu. Rediteljka je priznala da je to učinila.

Njen film je priča o miljenici kralja Luja XV kojeg igra Depp. Polemiku može da izazove i film “Povratak” francuske rediteljke Katrin Corsini. Filmu je oduzeto finansiranje iz javnih sredstava, jer protagonisti nisu prijavili snimanje simulirane eksplicitne seksualne scene sa glumicom mlađom od 16 godina, kako to nalaže zakon.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista