MENI

darwin

Kompletna Darwinova biblioteka će prvi put biti objavljena online

Golema lična biblioteka utjecajnoga prirodoslovca i biologa Charlesa Darwina bit će prvi put u cijelosti objavljena online.

Naučnici kažu da kolekcija knjiga, čiji je veći dio do sada bio nepoznat ili neobjavljen, upućuje na “izniman opseg” Darwinovih istraživanja, javlja HINA.

Katalog će na 300 stranica detaljno prikazati ličnu naučnikovu zbirku knjiga koju čini 7400 naslova i 13.000 svezaka. Prethodni popisi uključivali su samo 15 posto biblioteke. Radilo se o knjigama, pamfletima i časopisima o temama poput biologije, geologije, filozofije, psihologije i religije, kao i o umjetnosti, historiji i putovanjima.

Među novootkrivenim djelima je i njemački časopis sa prvom poznatom fotografijom bakterije. Većina radova je na engleskom, premda je polovina objavljena i na drugim jezicima, njemačkom, francuskom, talijanskom, španskom, nizozemskom i danskom.

Projekt pod nazivom “The Complete Work of Charles Darwin Online” trajao je 18 godina, a njegovo objavljivanje poklapa se s 215. godišnjicom Darwinova rođenja. Vodio ga je dr. John van Wyhe s Odjela za biološke nauke Nacionalnog univerziteta u Singapuru (NUS).

“Ovakav detaljan prikaz kompletne Darwinove biblioteke je bez presedana i omogućava nam da više nego ikada do sada cijenimo činjenicu da Darwin nije bio izolovan naučnik koji je radio sam, nego izniman stručnjak svoga vremena koji je djela gradio na sofisticiranoj nauci, istraživanjima i znanju hiljada saradnika”, rekao je Van Wyhe.

“Zaista, veličina i raspon djela njegove biblioteke ukazuju na izniman interes i opseg Darwinovih istraživanja i tuđih radova”, dodao je. Projekat uključuje i virtualnu rekonstrukciju biblioteke sa 9300 poveznica na primjerke djela koji su dostupni besplatno.

Darwin je umro 1882. godine, a inventarom njegovog doma evidentirano je više od 2000 uvezanih knjiga. Istraživači su koristili rukom pisan katalog na 426 stranica iz 1875. godine te su usporedili njegove skraćenice da bi otkrili 440 nepoznatih naslova koji su izvorno bili u biblioteci.

Ostali izvori uključuju popise pamfleta, njegove lične bilježnice i zabilježbe, dnevnike njegove supruge Emme Darwin, knjige poklonjene Botaničkoj školi u Cambridgeu 1908. i 30 tomova Darwinove korespondencije, zbirke pisama koje je biolog pisao i slao ljudima širom svijeta.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista