MENI

image-125

Marko Louis: “Cijeli album “25” će izaći na rođendan mog oca 2025. godine

Razgovarali smo s Markom Luisom, koji nije samo pjevač, kantautor i multiinstrumentalist, već i umjetnik čiji zvuk obara granice i osvaja srca širom svijeta.

Razgovarali smo o njegovoj novoj pjesmi “Ti i ja” kao i albumu na kojem trenutno radi, a ovaj talentovani umjetnik nam je otkrio i svoje uzbudljive planove za budućnost – od nadolazećih koncerata do ambicioznih muzičkih projekata.

Zanimljivo je da je upravo Marko sam odsvirao sve instrumene za pjesmu “Ti i ja”, sam je uradio i aranžman, kao i tekst koji je radio zajedno sa Majom Radivojević.

“Po prvi put do sada kada sam završio pjesmu htio sam potpisati ko je šta svirao i shvatio sam da sam ja sivrao sve isntrumente. Bilo je neplanirano,” rekao je Marko.

Pjesmu prati i spot koji odiše dobrom vibracijom, mi smo Marka pitali da li je na spotu radio sam na šta nam je on priznao da nije, ali i otkrio nekoliko detalja.

“Spot nisam mogao raditi sam, nisam mogao držati kameru i plesati, spot je radio Rene Miškolci koji je radio i spot za mnoge moje pjesme. Htio sam napraviti spot da bude poludokumentaran, da nema tehničkih prijelaza, nego da se samo uhvati trenutak da bude lijepo vrijeme. U spotu su svi dragi ljudi i bila je to dnevna žurka, znojava, ali nikada pozitivnija.”

Ono što je zanimljivo jeste da je pjesma nastala za samo deset minuta te da će se naći na novom Markovom albumu koji će biti objavljen u više dijelova 2025. godine.

“Ja sam prije dva, tri mjeseca sjeo i pala mi je ideja na pamet, razmišljao sam koliko je meni broj 25 važan, jer me prati kroz cijeli život. Ja sam rođen 25. januara, moj najbolji drugar 25. marta kao i moj sin, moja majka 25. maja, a moj otac 25. juna. Cijeli život kada god je trebalo da padne neka odluka bila je vezana za taj broj. Tako sam jedan dan rasmišljao kako će sada 2025. godina i shvatio sam da je to moja godina i rekao sam neka bude sljedeći album tada, a imao sam samo dvije pjesme. Donio sam i odluku da će se album zvati “25” i da će izaći na rođendan mog oca,” rekao je Louis.

Album će izlaziti u dijelovima, odnosno u četiri EP-a na kojima će biti po tri, četiri pjesme. Prvi EP će izaći 25. januara, drugi 25. marta, treći EP je planiran za 25. maj, a posljednji dio 25. juna.

Tokom razgovora dotakli smo se i Markove saradnje sa Dinom Merlinom koji je Markov veliki fan te nam je otkrio kako je došlo do njihove saradnje koja je počela prije nekoliko godina.

“Merlin mi je prišao i rekao: ‘Ja sam tvoj fan. Ja volim onu tvoju pjesmu grčku tragediju’. Je li Euridika? ‘E, ta’. Bukvalno dva-tri dana poslije me zvao i otišli smo na ručak i tako je počela saradnja i prijateljstvo. Saradnja sa Dinom je posebna, profenionalizam na najvišem nivou. Svaki put kada se čujemo mogu uvijek nešto novo naučiti, a lijepo je što prihvata i nove stvari,” otkrio nam je Marko.

I danas su Merlin i Marko u kontaktu, rade na novim pjesmama, kako za Merlina tako i za ostale. Posljednja pjesma na kojoj je ovaj duo radio bila je pjesma Zdravka Čolića koja nosi naziv “Biraj ti.”

Marka smo pitali kako je došlo do rada na pjesmi Zdravka Čolića.

“Priča je nevjerovatna, Dino me zvao i rekao mi je da radimo pjesmu za Zdravka, ali da on to ne smije znati. I tek kad smo završili pjesmu Dino mu je poslao, a Čola je bio oduševljen, tako da nastavljam i saradnju sa Čolom. Što je ogromna čast.”

Marko je tokom razgovora najavio i koncert u Sarajevu koji će se održati 27. oktorba u Domu mladih.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista