MENI

INUxKTmFYBIK[1]

Novi album Despota Tomića “Noći dane boje”

“Noći dane boje”, novi je album mladog kantautora iz Mrkonjić Grada Despota Tomića.

Riječ je o svojevrsnom nastavku prethodnog albuma koji je nosio naziv “Dani jutra broje”. Album izlazi u izdanju Muzičke produkcije BHRT-a i dostupan je na svim digitalnim streaming servisima. 

“Album “Noći dane boje” nastao je kao kontra-punkt albumu koji ga je prethodio, u mojim očima jedan bez drugog stvarno ne mogu i namijenjeni su da se slušaju u kompletu, ovo je nešto kao moj prvi veliki dupli album samo sa godinu dana pauze između jednog i drugog”, poručio je Despot Tomić. Album “Dani jutra broje” jako je vedar i otvoren, dok “Noći dane boje” ide u nešto mračnijem smjeru. Ovim albumom svojoj publici autor je želio pokazati skeptičnost prema stvarnosti koja se čini ružičastom tokom noći ali koja te u jutrima i danima ostavi da visiš u bestežinskom stanju.Na albumu se nalazi devet pjesama, a za pjesmu “Ja bih tebe sanjao”, izašao je i videospot koji potpisuje Damjan Deurić i koji se može pogledati na YouTube kanalu Muzičke produkcije BHRT-a. Prethodni singl “Nevena” zajedno sa videospotom, objavljen je krajem oktobra. Pored Despota Tomića, koji je autor muzike, teksta i aranžmana na svim pjesmama, miks i mastering albuma radio je Zoran Švigir Švigi (studio Šišmiš). Album izlazi u izdanju Muzičke produkcije BHRT-a i dostupan je na svim streaming servisima.  

Promocija novog albuma “Noći dane boje”, održana je u okviru emisije “Corner – muzički klub”, čiji je urednik i voditelj Ajdin Taći. Kroz emisiju “Corner – muzički klub”, do sada prošla neka od najznačajnijih imena domaće i regionalne muzičke scene. 

Despot Tomić muzičar je iz Mrkonjić Grada koji posljednjih nekoliko godina živi i stvara u Beču. Muzikom je počeo da se bavi od najranije dobi, prvenstveno uz oca koji svira gitaru. Sa svojih otprilike 17 godina Tomić započinje opsesivno da svira gitaru i pritom strelovito napreduje, tako da već iste godine započinje da nastupa na lokalnoj sceni sa svojim prvim bendom Manje Posla. Dvije godine kasnije Tomić se seli u Beč gdje svira u raznim blues, jazz i rock bendovima od kojih je najdugotrajniji bio Psychedelic Love. Svoju sviračku inspiraciju i uzore pronalazi u velikanima blues i rock muzike, Hendrixu, B.B. Kingu i Ericu Claptonu, dok svoju autorsku inspiraciju, kako sam navodi, zahvaljuje Kurtu Cobainu, Noelu Gallagheru i Jeffu Buckleyu. Između 23. i 25. godine života Tomić piše i komponuje neke od pjesama koje će se kasnije pronaći na njegovom debitantskom studijskom albumu “antiRomeo”, koji je 2020. snimljen u studiju Ramba Amadeusa u Beogradu. Despotov drugi album je snimljen u studiju “Šišmiš” i nosi ime “Dani jutra broje”. Muzička produkcija BHRT-a izražava zadovoljstvo još jednim objavljenim izdanjem, kojim potvrđuje opredjeljenje potpori mladim domaćim autorima i izvođačima na putu afirmacije. 

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista