MENI

41052_2-convertimage_f

Na današnji dan preminula glumačka legenda Mustafa Nadarević

Na današnji dan 2020. godine preminula je bh. glumačka legenda koju brojni Bosanci i Hercegovci, ali i gledatelji iz regije pamte po ulozi čuvenog Izeta iz popularne serije Lud, zbunjen, normalan, Mustafa Nadarević.

Ostat će upamćene i njegove izjave iz čuvene serije:

“Ti bi i da radiš i da primaš platu.”

“Ma nijedna ne može biti toliko ružna koliko ja mogu biti pijan.”

“Uče? Kakvo bolan učenje? Ko’ je normalan vidio da se može učiti više od pola sata?”

“Morske plodove? Ja od morskih plodova jedino volim janje kad upadne u more.”

“Bubo, majke mi, jedan dio mene kaže da si glupa, a drugi dio mene slaže se s prvim dijelom.”

“Koje ćemo boje kupiti auto? Meni je svejedno, samo da je crven.”

“Halo, ko smeta?”

Glumac je preminuo 22. novembra 2020. godine u Zagrebu, nakon borbe s rakom pluća, u 78. godini života, a rođen je u Banja Luci drugog maja 1943. godine.

Ubrzo se, zbog bombardovanja Banja Luke, seli u Zagreb gdje završava osnovnu školu. Nakon završene gimnazije u Rijeci, diplomirao je na Akademiji za pozorišnu umjetnost u Zagrebu. U Zagrebačkom teatru mladih započeo je pozorišnu karijeru, a od 1969. je član Drame Hrvatskog narodnog pozorišta u Zagrebu.

Pored već pomenute uloge Izeta Fazlinovića u seriji Lud, zbunjen, normalan, Nadarević je ostvario i druge značajne uloge u domaćem i stranom repertoaru: Bodgan u Hvarkinji, Pomet u Dundu Maroju, Miletić u Ostavci, Leone u Gospodi Glembajevima… Lorenzacco u Lorenzaccio, Cyrano u Cyranou de Bergeracu, Platonov u drami bez naslova, Figaro u Figaro se ženi i Figaro se rastaje, M.P. Murphy u Letu iznad kukavičjeg gnijezda…

Filmsku karijeru započinje sporednim ulogama početkom osamdesetih godina, da bi se zatim nametnuo kao izbor za glavne uloge. Na filmu se etablira ulogom daidže Zijaha u filmu Otac na službenom putu (E. Kusturica), te filmovima Miris Dunja (M. Idrizović), Već viđeno (G. Marković), Glembajevi (A. Vrdoljak – za koju je dobio Zlatnu arenu festivala u Puli za najboljeg glumca), Praznik u Sarajevu (B. Filipović), Gluvi barut (B. Čengić), Savršeni krug (A. Kenovića) i druge.

Kao reditelj debitovao je 1992. godine predstavom “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, a od tada do danas je postavio više predstava, između ostalih “Balkanskog špijuna” Dušana Kovačevića i “Zabune” Alana Ajbourna u Satiričnom kazalištu Kerempuh i “Hasanaginicu” Milana Ogrizovića u HNK i Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu predavao je dvije godine, na sarajevskoj jedan semestar. Odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske 2006. godine proglašen je nacionalnim prvakom.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista