MENI

image-691-1024x683

Na današnji dan rođena ideja Nobelove nagrade

Na današnji dan, tačnije 27. novembra 1895. godine, Alfred Nobel, švedski industrijalac i izumitelj dinamita je, švedsko-norveškom klubu u Parizu obznanio ideju za osnivanje fonda, a iz kojeg bi se dodjeljivale nagrade najzaslužnijima.

Izumitelj je, naime, bio zaprepašten načinom na koji je svijet upotrebljavao njegov izum – dinamit, te je, stoga, odlučio dodjeljivati nagrade onima koji najviše doprinose čovječanstvu svojim sposobnostima.

Svojim nazivom i već na prvi spomen riječi, Nobelova nagrada kod većine ljudi stvara predožbe o genijalnosti, brilijantnosti i oštroumnosti pojedinca, a danas se dodjeljuje u šest kategorija, i to za:

– fiziku
– fiziologiju ili medicinu
– hemiju
– književnost
– mir
– ekonomiju

Međutim, valja napomenuti kako se Nagrada za ekonomiju dodjeljuje tek od 1969. godine.

Od 1902. godine nagrade formalno dodjeljuje kralj Švedske, dok je prva svečanost same dodjele Nagrada za književnost, fiziku, hemiju i medicinu održana je u Kraljevskoj muzičkoj akademiji, u Stockholmu.

Inače, prestižna nagrada se dodjeljuje jednom godišnje na svečanosti koja se, po pravilu, održava 10. decembra – danom koji označava godišnjicu smrti njenog osnivača Alfreda Nobela, dok su imena dobitnika poznata već u oktobru.

Nagrada je, svakako, i finansijski utemeljena – iznosom malo većim od milion eura, a koji opravdava zamisao podsticanja na razvoj i dalja istraživanja.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista