MENI

Postavljene su 64 fotografije koje dokumentiraju život izbjeglica duž balkanske rute te da će za posjetioce biti dostupne do 21. januara 2024. godine
Postavljene su 64 fotografije koje dokumentiraju život izbjeglica duž balkanske rute te da će za posjetioce biti dostupne do 21. januara 2024. godine

Otvorena izložba ‘Život u pokretu’ bh. fotoreportera Armina Durguta

Izložba “Život u pokretu” bh. fotoreportera Armina Durguta otvorena je sinoć u Goethe-Institutu u Sarajevu.

Izložba je postavljena povodom Međunarodnog dana ljudskih prava – 10. decembra i Međunarodnog dana migranata 18. decembra.

Durgut je kazao da su postavljene 64 fotografije koje dokumentiraju život izbjeglica duž balkanske rute te da će za posjetioce biti dostupne do 21. januara 2024. godine.

– Život migranata u Bosni i Hercegovini pratim od 2018. godine. Tada su preko brda u okolini Višegrada u Bosnu i Hercegovinu došli prvi migranti. Prvo u Višegrad, a potom i u Sarajevo – rekao je Durgut.

Kaže da se za život u pokretu počeo zanimati od postavljanja prvog malog migrantskog kampa preko puta sarajevske Vijećnice.

– Osim fotografija iz Bihaća, Kladuše, Tuzle i drugih bh. gradova i graničnih prijelaza na izložbi je i nekoliko fotografija iz Grčke i Turske. Htio sam da prikažem rutu kojom se migranti kreću – naveo je Durgut.

Istakao je da su fotografije nastale na Lezbosu, u kampu koji je u tom trenutku bio najveći na evropskom tlu, sa više od 20 hiljada migranata.

– Također, snimao sam i nasilni pokušaj prelaska nekoliko hiljada migranata preko granice u Turskoj – kazao je Durgut.

Na otvaranju izložbe održana je i panel diskusija s Durgutom te pakistanskim muzičarem Nouriez Javed – Nurom, Feridom Abdagić iz KUMA International, socijalnom radnicom Gogom Lovrić iz Ušivak-Campa i novinarkom Vanjom Stokić.

Nakon toga, BalkanEros Band & Travelers je predstavio album “Muzika u mom koferu”.

– Umjetnost kao izraz slobodnog mišljenja nam pruža mogućnost da se borimo protiv nasilja, nepravde i diskriminacije. Prava žena i poštivanje žena su nešto što moramo svakodnevno braniti i sticati. Stoga se nikada ne smijemo predati. Ako je jedna žena ili djevojčica izložena nepovjerenju, nedostatku poštovanja, psihičkom stresu, seksualnom uznemiravanju i nasilju – nikada ne smijemo sjediti mirno bez reakcije, rekla je Birgitta Jansson, savjetnica pri Ambasadi Švedske u BiH.

Dodala je da muškarci moraju promijeniti stavove i ponašanje, a društvo u cjelini – javne institucije, privatni sektor, civilno društvo i građani – moraju zajedno raditi na mijenjanju patrijarhalnih normi.

– Nasilje prema ženama i djevojčicama nema mjesta u slobodnom i demokratskom društvu!, kazala je.

– Umjetnici i umjetnice imaju moć da aktivno uključe zajednice u prevenciju rodno zasnovanog nasilja putem različitih saradnji. Raduje nas što smo tokom ovih 16 dana aktivizma omogućili takvu inicijativu, okupljajući šest umjetnika/ca na zajedničkoj izložbi radova. Umjetnost izaziva stereotipe i pruža prostor za preoblikovanje i rušenje tradicionalnih rodnih normi koje podstiču nasilje“, rekla je Jo-Anne Bishop, predstavnica UN Women u BiH, dodajući da na ovaj način umjetnici/e postaju aktivisti koji koriste svoje platforme da potcrtaju poziv na društvenu promjenu i postaju zagovornici inicijativa usmjerenih na prevenciju i adresiranje rodno zasnovanog nasilja.

„Ponosni smo što su odabrali biti dio ovogodišnje kampanje i postali saveznici u našoj misiji sprečavanja rodno zasnovanog nasilja“, dodala je.

U panel diskusiji, koju je moderirala Kristina Ljevak, učestvovali su ilustratori/ce Ivana Janković, Vanja Lazić i Zdravko Cvjetković, kao i redateljica predstave „Perzeide“ Karmen Obrdalj, i Ajla Demiragić, profesorica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Izložbu ilustracija koje predstavljaju umjetnički odgovor ovih autora/ica na nužnost borbe cijelog društva protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u Historijskom muzeju BiH građani/ke će moći pogledati do 16.decembra,  a ulaz je besplatan.

Kampanja posvećena značaju prevencije i suzbijanja nasilja nad ženama i djevojčicama počela je 24.novembra  igranjem predstave „Perzeide“, autorice Emine Kovačević – Podgorčević i rediteljice Karmen Obrdalj, u Pozorištu mladih u Sarajevu, a ova predstava koja govori o nasilju nad ženama izvedena je još jednom u Narodnom pozorištu Mostar.

Tokom 16 dana aktivizma, u Tuzli i Banjoj Luci, održane su i panel diskusije o jačanju odgovora zajednice na rodno zasnovano nasilje. Na svim ovim događajima poslana je poruka da za nasilje nad ženama i djevojčicama #nemaizgovora.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista