MENI

image-146

Baletno muzička predstava ‘Leonardo’ ‘Nestor Theater Company’ na sceni SARTR-a

Više od trideset umjetnika stiže iz Italije u prijestolnicu Bosne i Hercegovine radi izvedbe predstave “Leonardo”, u produkciji italijanske teatarske trupe “Nestor Theater Company”, u Sarajevskom ratnom teatru SARTR.

Predstava je  temeljena na životu genija – slikara, naučnika i izumitelja Leonarda da Vincija i  ima isključivo dobrotvorni karakter.

Nastala je u saradnji s neprofitnom organizacijom “Vrt plavih ruža”, aktivnom u BiH trideset godina, u domenu socijalnog i humanitarnog angažmana, i Ambasadom Italije u Sarajevu. Sav prihod od prodaje ulaznica, bit će usmjeren Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidnih osoba “Bakovići”.

Predstava kojom je otvorena nova sezona Teatra degli Audaci u Rimu, prikazana je u različitim teatrima u Rimu, Frosinoneu, Gaeti i Terracini, a proteklih dana i u Zagrebu, u prestižnoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Sarajevskom izvedbom, dvanaestom u nizu, okončava se ovogodišnja međunarodna turneja. Režiju, produkciju i koreografije, potpisuje umjetnički direktor teatarske trupe “Nestor Theater Company” Kevin Arduini.

Kroz koreografske slike, koje harmonično spajaju balet, muziku, operno pjevanje i glumu, autor pripovijeda o životu  Leonarda da Vincija, s jedne strane, prateći njegov životni put, a s druge strane, podsjećajući na njegovo plodno umjetničko stvaralaštvo i njegov sveprisutni genij naučnika.

Projekt je podržalo Udruženje italijanskih privrednika u BiH – AIIBH, saopćeno je iz Ambasade R Italije u BiH.

Ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza istaknuo je da je ovaj događaj omogućen zahvaljujući  sinergiji između svijeta privrede, svijeta kulture i svijeta organizacija trećeg sektora.

– Također, predstavlja i izuzetnu priliku da publiku i prijatelje Italije uvedemo u nastupajuće praznike, u ozračju dobročinstva – kazao je ambasador Di Ruzza.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista