MENI

image-250

‘Gospođica’ najbolja predstava 42. Pozorišnih igara BiH

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini na 42. Pozorišnim/Kazališnim igrama Bosne i Hercegovine odlukom stručnog žirija u sastavu predsjednik žirija Mladen Bićanić te čanovi Mirza Skenderagić i Marko Misirača pripala je predstavi “Gospođica” Ive Andrića u režiji Đurđe Tešić i izvedbi Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke. 

Glumici iz ove predstave Slađani Zrnić pripala je jedna od pet Ravopravnih glumačkih nagrada. Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Dragani Purković-Macan za scenografiju u predstavi “Gospođica” Ive Andrića u režiji Đurđe Tešić i izvedbi Narodnog pozorišta RS, dok je ista predstava najbolja i po mišljenju žirija publike.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Ivanu Leu Lemi za režiju predstave “Sretni ljudi” Nine Mitrović u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Nagrada za najbolju dramaturgiju pripala je Draganu Komadini i Ivanu Leu Lemi za dramaturgiju u predstavi “Sretni ljudi”.

Emina Kovačević dobitnica je nagrade za najbolji dramski tekst suvremenog autora za tekst “Perzeide” u režiji Karmen Obrdalj i izvedbi Narodnog pozorišta Mostar. Glumica Gordana Boban dobitnica je glumačke nagrade za ulogu Selme u predstavi “Perzeide”. Nagradu za najbolju mladu glumicu dobila je Fatina Kazazić-Obad za ulogu Lucije u predstavi “Perzeide” Emine Kovačević u režiji Karmen Obrdalj i izvedbi Narodnog pozorišta Mostar.

Nagrade za najbolja glumačka ostvarenja dodijeljena su i Aldinu Omeroviću za uloge Hotjana, velikog dijaka Bosne, ljetopisca u predstavi “Kralj Tvrtko” Jasmina Imamovića u režiji Dine Mustafića i izvedbi Bosanskog kulturnog centra Sarajevo i Mihaila Mihailoviča Borkina u predstavi “Ivanov” Antona Pavloviča Čehova u režiji Paola Magellija i izvedbi Narodnog pozorišta Sarajevo. Nusmiru Muharemoviću pripala je glumačka nagrada za ulogu Gospodina B. u predstavi “Tri dana ili uspon i pad gospodina B.” Romana Sikore u režiji Tanje Miletić-Oručević i izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Glumici Maji Izetbegović pripala je nagrada za ulogu Saše u predstavi “Ivanov” Antona Pavloviča Čehova u režiji Paola Magellija i izvedbi Narodnog pozorišta Sarajevo.

Nagrada za najbolju kostimografiju pripala je Lejli Hodžić za kostim u predstavi “Ivanov” Antona Pavloviča Čehova u režiji Paola Magellija i izvedbi Narodnog pozorišta Sarajevo.

Nagradu za najbolju muziku žiri je dodijelio Zvonimiru Dusperu Dusu za muziku u predstavi “Sretni ljudi”.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista