MENI

image-323

Influenser danima jeo sirovu piletinu, stručnjaci zapanjeni onim što mu se dogodilo

Prije nego što je započeo svoj višesedmični eksperiment s konzumacijom sirove piletine, popularni influenser John iz Floride potražio je savjet ljekara.

John je stekao popularnost svojim hrabrim eksperimentima, a prije dvije godine odlučio je isprobati prehranu samo sirovim mesom kako bi istražio njen utjecaj na čovjekovo tijelo.

Sada je ponovno u središtu pažnje zbog 25-dnevnog eksperimenta s konzumacijom sirove piletine. Prije početka ovog poduhvata, John se konsultirao s ljekarima, ali iznenadio je mnoge svojim rezultatima.

Jedan od obroka koje je John konzumirao sastojao se od sirove piletine, zelene salate i sirovih jaja. Iako konzumacija sirove hrane nosi rizik od bakterijskih infekcija poput Salmonelle ili Campylobactera, John je uspio izbjeći trovanje hranom, što je iznenadilo mnoge. Iako je ova dijeta općenito rizična, nije štetila njegovom tijelu.

Kako je to moguće?

Ljudsko tijelo posjeduje prirodne mehanizme koji ga štite od loše probave i trovanja hranom, a ključna uloga igra želučana kiselina. Ova kiselina oštećuje DNK bakterija i može ih čak uništiti.

Budući da se želudac prazni nakon otprilike četiri sata, kiselina ima dovoljno vremena za probavu sirove piletine koju je John konzumirao, što smanjuje rizik od ozbiljnih infekcija.

Iako se John nije otrovao hranom, to ne znači da će svi imati isto iskustvo. Stručnjaci ističu da je Ivan imao sreće, jer ako je broj bakterija visok, želučana kiselina i prirodni obrambeni mehanizmi možda neće biti dovoljni da zaštite tijelo od infekcija.

Djeca, starije osobe, trudnice i osobe s oslabljenim imunološkim sistemom posebno su osjetljive na trovanje hranom.

Važno je napomenuti da je Johnov eksperiment uključivao svježu piletinu s organske farme, a dodatak sojinog umaka koji potiče lučenje želučane kiseline možda je dodatno pomogao u eliminaciji bakterija.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista