MENI

tri

Izvedba predstave “Tri dana” za Amelu Alispahić u zeničkom BNP-u

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će u subotu, 25. februara u 19.30 sati biti upriličena izvedba predstave „Tri dana“ prema tekstu Romana Sikore, u režiji Tanje Miletić-Oručević i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica za liječenje sugrađanke Amele Alispahić. Sav prihod od prodaje ulaznica će biti preusmjeren za njeno liječenje. Život Amele Alispahić iz Zenice promijenio se u potpunosti 2020. godine kada je došlo do pucanja aneurizme u mozgu. Odmah je operisana, a za vrijeme operacije doživjela je i moždani udar. Nakon toga ostaje nepokretna, hranili su je putem sonde. Lijeva strana joj je u potpunosti oduzeta, a Amela je ljevoruka osoba. Nakon kratkog boravka u klinici za robotsku neurorehabilitaciju u Zagrebu njeno stanje se poboljšalo, pa ona sada može govoriti, jesti desnom rukom, a ljekari su mišljenja da bi mogla i prohodati nakon dodatnih terapija za koje su joj potrebna sredstva u iznosu od 14.334 eura. Amela Alispahić je profesorica klavira koja je u svom profesionalnom angažamnu sarađivala sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica.

Premijerna izvedba predstave „Tri dana“ je izvedena 31. maja u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Prema riječima rediteljice Tanje Miletić Oručević: „Glavni lik i narator istovremeno (izuzetno zahtjevna uloga koju sjajno tumači Nusmir Muharemović) Gospodin B. je ogroman poklonik kapitalizma. Toliko gorljiv da i kad izgubi sve, vlasništvo i bankarsku karijeru i završi kao beskućnik ispod mosta drži drugim beskućnicima seminare o osnovnim stubovima kapitalizma. Tako je velika njegova vjera u, ‘homo fabera’ i tržišnu utakmicu da počinje funkcionisati kao luda, naivac kog varaju sitni prevaranti. Njegov konačni pad – situacija u kojoj s razbijenom glavom i slomljenom nogom umire tri dana na ulici pred očima ravnodušnog društva – samo je krajnja konsekvenca tržišne utakmice u kojoj je izgubio.“ U predstavi igraju: Nusmir Muharemović, Snežana Vidović, Zlatan Školjić, Siniša Vidović i Adem Smailhodžić. Dramaturgiju predstave potpisuje Nedžma Čizmo. Za scenografiju i kostimografiju je bila zadužena Sabina Trnka, a za muziku Husein Oručević.

Ulaznice je moguće kupiti svaki radni dan od 9 do 15.30 sati u Službi za marketing i prodaju u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Cijena ulaznice je 10 KM.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista