MENI

9

Januar u HNP Mostar u znaku nove predstave ‘Sretni ljudi’

Prvi mjesec nove godine u Hrvatskom narodnom pozorištu u Mostaru u znaku je premijerne izvedbe predstave “Sretni ljudi”, autorice Nine Mitrović.

Riječ je o djelu jedne od najistaknutijih i najboljih dramatičarki danas, dok režiju predstave potpisuje Ivan Leo Lemo.

Premijera predstave zakazana je za ponedjeljak, 23. januar, a prva repriza na programu je dan kasnije.

Dramski tekst “Sretni ljudi” nema klasičnu strukturu i može ga se posmatrati kao zbirku kratkih monodrama i moguće ga je izvesti kao niz od deset monologa čiji redoslijed nije fiksiran. Također ga je moguće izvesti preplitanjem dijelova samih monologa čime se dobija kaleidoskopska struktura.

Komad se događa u teatru, na sceni i u gledalištu, za vrijeme jedne predstave. Ključni se događaji preklapaju čime se dobivaju skokovi u vremenu, kako naprijed,tako i unazad. Na taj se način isti dramski moment promatra iz više različitih perspektiva što kreira rašomonski efekt.

Do kraja mjeseca na maloj sceni u Mostaru planirana je izvedba predstava „Spremni“ autorice Kristine Gavran, u režiji Jelene Kordić Kuret.

Ta predstava bit će izvedena u petak, 27. januara, a 30. i 31. januar rezervisani su predstavu „Identitluk“. Radi se o predstavi koja je gostovala po cijeloj Bosni i Hercegovini, osvojila nagrade i oduševila publiku.

„Identitluk“ je autorski projekt redateljice Tanje Miletić Oručević, dramaturga Dragana Komadine i glumačkog ansambla predstave.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista