MENI

npm

Kulturna sedmica u Narodnom pozorištu u Mostaru

Mostarsko Narodno pozorište pripremilo je ovaj tjedan bogati repertoar za sve svoje posjetitelje, a jedan od sadržaja bit će i promocija knjige “Ranjen i budan” Esada Boškaila.

Tako je u utorak, 28. juna u 20 sati, a u sklopu manifestacije “Mostarsko ljeto 2022”, na repertoaru predstava “Heroj nacije” Ivana M. Lalića u režiji Gorana Damjanca, i dramaturgiji Kemala Bašića.

“Heroj nacije” je crna komedija o utjecaju vječnih i nedodirljivih medija na život običnih smrtnika.

Scenografiju za predstavu je radila Azra Imamović, a u predstavi igraju Saša Oručević, Amela Kreso, Fatima Kazazić Obad, Emir Spahić, Vedran Vilogorac i Dražen Pavlović, kao gost.

Ova izvedba prethodi predstavi “Heroj nacije” na 41. Pozorišnim/kazališnim igrama u Jajcu, već u srijedu, 29. juna.

Juli započinje izvedbom predstave “Prah”, i to u petak, 1. jula, u 20 sati, također u sklopu manifestacije “Mostarsko ljeto 2022”.

Duodrama “Prah”, mađarskog autora Györgya Spiróa, nastala je u produkciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo i Altteatra. Ovaj kazališni komad opisuje život na rubu egzistencije, materijalne i moralne, jedne “obične” obitelji.

Bračni par se nalazi u vrtlogu života i nikako ne uspijevaju uspostaviti povoljan smjer plovidbe. Neprestano im nedostaje mnogo toga, a prvenstveno sredstava za život. Pisac ih već na samom početku vješto baca u nepoznatu situaciju, kada oni iz te životne čamotinje, samo jednim potezom Fortune, dobivši na lotu, dolaze u situaciju da svi problemi koje su mislili da imaju postaju rješivi. Tijekom komada punog samorazotkrivanja, koje je nerijetko komično, svaki od dva lika (supruga i suprug) prolaze kroz katarzu koja im pomaže da otkriju vlastiti suštinu, kao i suštinu međusobnog odnosa, opisuju organizatori ovaj kazališni komad.

Glavne uloge u predstavi tumače Mirsad Tuka i Gordana Boban, a režiju potpisuje Miralem Zupčević.

U subotu, 2. srpnja, u 20 sati u Velikoj dvorani Narodnog Pozorišta u Mostaru bit će upriličena promocija knjige “Ranjen i budan”, Esada Boškaila.

Ugledni ‘The Chicago Tribune’ o ovom djelu piše kako je “Renjen i budan” pronicljivo remek-djelo, memoar s poukom koja prevazilazi iskustvo samo jednog čovjeka, podsjetili su organizatori.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista