MENI

l_a5ef5dc5648f99b5e7f771f2c5f8585a

Mali MESS donosi predstave koje promovišu socijalnu inkluziju

U okviru programa Mali MESS, odigrat će se dvije predstave koje stižu iz Hrvatske – „Mala Frida“ Kazališta Mala scena“ i „Aut“ Gradskog kazališta „Žar ptica“.

Kako je cilj promovisati socijalnu inkluziju, različitosti i probleme sa kojima se mladi susreću u svakodnevnom životu važno je kroz kulturno-umjetnički izražaj i dječiju maštu prenijeti poruku o ljubavi i prihvatanju drugačijeg, saopćeno je iz Festivala MESS.

“Mala Frida” je autorski projekat u režiji Anice Tomić, inspirisan djetinjstvom meksičke slikarice Fride Kahlo, koja je sa šest godina oboljela od dječije paralize i već kao djevojčica osjetila što to znači biti drugačiji. Priča koju ova predstava dovodi na scenu je izmaštana, no prepuna iskričavosti, temperamenta, boja i zvukova koje nam je ostavila ova umjetnica. Predstava će se odigrati 8. oktobra u Pozorištu mladih Sarajevo.

U režiji Paška Vukanovića predstava „Aut“ približava važnost razumijevanja drugih i drugačijih. Svako od nas je drugačiji i svaki mozak je drugačiji. Neko je dobar u matematici, neko u košarci, a neko zna sve filmove, glumce i pozorišne predstave kao Matej. Matej je osoba s poremećajem iz spektra autizma, a ujedno i glumac u predstavi. Osim na Matejevoj ličnoj priči, predstava se motivski naslanja na roman „Neobičan događaj sa psom u noći“.. Predstava je na programu 7. oktobra u Pozorištu mladih Sarajevo ..

Ulaznice za Mali MESS su besplatne, a  mogu se preuzeti u direkciji Festivala, Maršala Tita 54/I svaki dan od 10 do 19 sat, navodi se u saopćenju.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista