MENI

mario dmarc

Mario Drmać: “Nisam jedini bh lutkarski režiser u državi”, tu titulu sa njim dijeli Zarina Hozdić

U Pozorištu mladih Sarajevo je 4. novembra premijerno izvedena lutkarska predstava “Olovni vojnik”, koju je režirao bh. umjetnik Mario Drmać.

Pored toga što je riječ o predstavi za najmlađe, radi se i o projektu koji je ujedno i diplomski rad Maria Drmaća na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

U predstavi “Olovni vojnik” igraju Elma Ahmetović, Ajla Cabrera, Mirza Dervišić, Belma Lizde Kurt, Anita Memović Kajasa, Alma Merunka, Sanin Milavić i Dino Sarija.

Scenografiju predstave potpisuje Narda Nikšić, kreaciju lutaka Nađa Vasilevna, izradu lutaka i lutkarskih elemenata Nađa Vasilevna, Darko Kovačovski i Mirjana Čistopoljski, a muziku potpisuju Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović.

Medina Hadžić razgovarala je sa bh umjetnikom Mariom Drmaćem povodom njegove diplomske lutkarske predstave, ali i generalno o mladima i pozorištu u Bosni i Hercegovini.

“Zaista je bilo fantastično na premijerni dan, bez obzira na olujno nevrijeme koje se desilo u cijeloj BiH. Ljudi su se ipak izborili i došli u pozorište i dočekali trenutak premijere. Bilo je zaista lijepo i toplo kao i sama majka u predstavi “Olovni vojnik” u svome sadržaju ima poruku ljubavi.”rekao je Mario za program Radija M.

Prema navodima bh medija Mario je ovom premijerom postao jedini lutkarski režiser u državi, međutim on je to demantovao.

“Moram se nadovezati na informaciju da sam jedini bh lutkarski režiser koja kruži kroz medije, pored mene postoji vrlo draga i mlada osoba iz Bihaća, zove se Zarina Hozdić. Ona je završila isto lutkarsku režiju. Imao sam priluku da je upoznam tokom studiranja u Osijeku. Do tada nisam znao da ima neko iz naše države da studira isto kao ja. Ona je fakultet završila u Slovačkoj. Jako mi je drago da ima još neko pored mene ko je lutkarski režiser ” izjavio je.

Mario je istakao kako se nada da će se roditi ljubav i interesovanje kod mnogih drugih ljubitelja pozorišta i lutkarske umjetnosti kao i nteresovanje da se aktivira, formira tim i ansambl lutkarskih režisera i glumaca animatora lutkara.

Zarina je trenutno u Bihaću i radi na implementiranju pokretanja pozorišta u profesionalne svrhe.

Cijeli razgovor sa Mariom Drmaćem možete poslušati u ponedjeljak 08. novembra 2021. godine u “Pozitivnom jutru sa Medinom” u 9:30 sati.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista