MENI

Na današnji dan nas je napustila Nada Đurevska

Na današnji dan prije pet godina, napustila nas je najveća diva ovdašnjeg glumišta, koja je u penziju otišla bez buketa cvijeća i bez oproštaja. Ipak, njeno djelo je ogromno i neće biti zaboravljeno.

Godine 1983., tadašnja TVSA snimila je remek-djelo, televizijsku dramu „Hasanaginica”, u režiji Aleksandra Jevđevića i prema scenariju Alije Isakovića. Fantastična glumačka igra, koju su utjelovili Josip Pejaković i Miralem Zubčević, zapečaćena je scenom na kraju filma kada Hasanaga, kojeg je glumio Pejaković, izgovara rečenicu: „Hod’ te amo, sirotice moje, kad se neće smilovati na vas majka vaša srca kamenoga”.

Na momenat kada majka, koju igra Đurevska, biva razdvojena od svoje porodice i mrtva pada na tlo pred Kliškom tvrđavom, u Bosni su pred TV ekranima plakale cijele porodice. U njenoj ulozi i rečenicama likova koji okružuju Hasanaginicu, mogla se pronaći svaka bosanska majka. Bosanske žene su je voljele, identificirale su se s njom i pronalazile se u njenoj pojavi i rečenicama koje je izgovarala.Tako je Nada Đurevska postala „naša”, u najljepšem značenju tog izraza. Sjećanje na snimanje TV drame „Hasanaginica” danas je živo u mislima našeg velikog glumca Josipa Pejakovića, čovjeka koji je bio Nadin glumački partner u nekim od najboljih ovdašnjih teatarskih ostvarenje svih vremena. Ta „Hasanaginica” označavana je kao najbolja verzija svih predstava “Hasanaginica” na prostorima Balkana.

– Sarađivati s njom je bilo sjajno, jer je reditelj, prije svega u liku i djelu Ace Jevđevića, kojeg izdvajam kao reditelja čarobne, najbolje verzije televizijske “Hasanaginice”, znao prepoznati te likove u nama – kazao je Pejaković.

Na sceni je bila četrdeset godina, u Sarajevu je živjela od ranog djetinjstva, bila je omiljena, javna ličnost, kako kod publike, tako i kod kolega, no i javnost i ljudi koji su s njom decenijama radili, o Nadi Đurevskoj, našoj najvećoj, najboljoj glumici, malo su znali.

– Bila je jedna divna, samozatajna žena, vrlo onako „hermetizirana”, ali veliki prijatelj i veliki drug – sjeća je se glumac Emir Hadžihafizbegović.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista