MENI

image-244

Nusmir Muharemović dobitnik Nagrade za najbolje glumačko ostvarenje na 42. pozorišnim/kazališnim igrama BiH u Jajcu

Predstava „Tri dana“ prema tekstu Romana Sikore, u režiji Tanje Miletić-Oručević i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je prethodne sedmice bila izvedena u Domu kulture Jajce u sklopu 42. pozorišnih/kazališnih igara BiH u Jajcu.

Uručenje nagrada ovog Festivala bilo je upriličeno 8. jula u Jajcu. Stručni žiri u sastavu: Mladen Bičanić, Mirza Skenderagić i Marko Misirača dodijelio je Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje glumcu Nusmiru Muharemoviću za ulogu Gospodina B. u predstavi „Tri dana“. Zajedno sa ovom, predstava „Tri dana“ dobila je ukupno sedam nagrada u 2023. godini.

Prema riječima rediteljice Tanje Miletić Oručević: „Glavni lik i narator istovremeno, Gospodin B., ogroman je poklonik kapitalizma. Toliko gorljiv da i kad izgubi sve, vlasništvo i bankarsku karijeru i završi kao beskućnik ispod mosta drži drugim beskućnicima seminare o osnovnim stubovima kapitalizma.

Tako je velika njegova vjera u, ‘homo fabera’ i tržišnu utakmicu da počinje funkcionisati kao luda, naivac kog varaju sitni prevaranti. Njegov konačni pad – situacija u kojoj s razbijenom glavom i slomljenom nogom umire tri dana na ulici pred očima ravnodušnog društva – samo je krajnja konsekvenca tržišne utakmice u kojoj je izgubio.“

U predstavi igraju: Nusmir Muharemović, Snežana Vidović, Zlatan Školjić, Siniša Vidović i Adem Smailhodžić. Dramaturgiju predstave potpisuje Nedžma Čizmo. Za scenografiju i kostimografiju je bila zadužena Sabina Trnka, a za muziku Husein Oručević.

BNP Zenica

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista