MENI

Sarajevo_National_Theatre

Posebnim programom u NPS svečano otvorena nova umjetnička sezona 2021/2022

Sinoć je na velikoj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS), posebnim programom svečano otvorena nova umjetnička sezona 2021/2022 ali i prvi put nakon četrdeset godina objavljen dvogodišnji repertoar.

Predstavljena je i poštanska markica s motivima Narodnog pozorišta koju je povodom stogodišnjice najveće teatarske kuće u BiH štampalo JP BH Pošte.

Generalni direktor JP BH Pošte, Mirsad Mujić istakao je kako će ovo samo intezivirati saradnju između njihove kompanije i Narodnog pozorišta Sarajevo te da im je zadovoljstvo i na taj simboličan način doprinijeti zajednici u kojoj živimo i osvijestiti značaj Narodnog pozorišta Sarajevo kao svojevrsnog simbola kulutrnog Sarajeva.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić rekao je kako Narodno pozorište Sarajevo mora opravdati svoju ulogu centralne pozorišne kuće u zemlji, i kako uprkos krizama s kojima se suočava i strahu od sistema koji urušava kulturu ipak treba raditi više nego ikada jer je pozorište opstajalo i najtežim vremenima opstajalo i bavilo se najvažnijim pitanjima i otvaralo najbolnije rane.

Također je naglasio kako će se kroz nove projekte koji će biti implementirani u narednom periodu pozorište više približiti građankama i građanima kako Sarajeva, tako i cijele Bosne i Hercegovine, ali i intezivirati gostovanja kako u regiji tako i svijetu jer je internacionalizacija Narodnog pozorišta Sarajevo jedan od prioritetnih ciljeva.

Na večerašnjem događaju je i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Samir Avdić rekao kako prepoznaje važnost institucije Narodnog pozorišta Sarajevo, te kako stogodišnji jubilej treba u svima porbuditi odgovornost za očuvanje kulture ali podsjetiti nas na važna imena umjetnica i umjetnika koji su nas svojim djelovanjem zadužili i ostavili nam ovo što danas imamo.

Vedrana Božinović, novoimenovana umjetnička direktorica Drame istakla je kako je pred ansamblom Drame NPS mnogo posla i predstavila repertoar za dvije sezone, ističući kako je to što je prva žena na mjestu umjetničke direktorice ikada, obavezuje da upravo žene budu više zastupljene na kulturnoj sceni u BiH posebno na vodećim pozicijama pa tako najavila i da će neke od naslova u novim sezonama režirati upravo žene poput Mirjane Medojević i Selme Spahić. Neki od premijernih naslova koje je izdvojila su: Heda Gabler, Bordel Eden, Car Edip, Umjetnik u gladovanju i drugi.

Prisutnima se obratio i novoimenovani umjetnički direktor Opere, Leonardo Šarić koji je rekao kako je i pred ansamblom Opere težak zadatak ali kako je zadovoljstvo što premijernim naslovima povodom stote godišnjice Pozorišta i sedamdesetpete godišnjice Opere, mogu doprinijeti važnosti ovih jubileja.

Priprema za premijernu izvedbu Opere “Prodana nevjesta” već su u toku, režija je povjerena mladoj rediteljici i koreografkinji Jeleni Bosančić, a još neki od naslova su Mala Florami, Il Campanello i druge.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista