MENI

image-746

Predstava NP iz Mostara ‘Zbogom, Kalifornijo’ dobila glavnu nagradu 22. festivala bh. drame u Zenici

U organizaciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i u konkurenciji šest predstava i pozorišta, Stručni žiri 22. festivala bosanskohercegovačke drame “Zenica 2023” glavnu nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodijelio je predstavi “Zbogom, Kalifornijo”, u produkciji Narodnog pozorišta Mostar, autorice Emine Kovačević i redateljke Lajle Kaikčije. Emini Kovačević pripala je i nagrada “Miodrag Žalica”, koja se dodjeljuje za najbolji izvedeni bh. dramski tekst.

Nagrada za najbolju režiju, također prema ocjeni Stručnog žirija (predsjednik Adnan Lugonjić te članovi Bilge Emin i Hasan Zahirović), dodijeljena je Selmi Spahić, za predstavu “Kao i sve slobodne djevojke”, po tekstu Tanje Šljivar i u produkciji Ateljea 212 iz Beograda (Srbija).

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje (za najboljeg glumca i najbolju glumicu), na večerašnjoj svečanosti u BNP-u Zenica, dodijeljena je domaćoj glumici Anđeli Ilić, za ulogu Nade u predstavi “Sve je to iz kuće”, u produkciji BNP-a Zenica te u režiji Ajle Bešić i po tekstu Emine Omerović.

Nagrade za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca/glumice pripale su Adni Kaknjo, koja glumila Unu u predstavi “Sve je to iz kuće”, i Emiru Sejfiću, za ulogu Zlaje u predstavi “Zbogom, Kalifornijo”, u produkciji Narodnog pozorišta Mostar, autorice Emine Kovačević i u režiji Lajle Kaikčije.

Nagrade za najbolju epizodnu ulogu pripale su Gordani Boban, za ulogu u predstavi “Djelidba”, Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, autora Skendera Kulenovića i u režiji Aleša Kurta, i Miri Bobanu, za ulogu Branka u predstavi “Zid”, u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, autorice Ružice Aščić i režisera Christiana Jean-Michela Jalžečića.

Nagrada “Radovan Marušić”, za najbolje likovno oblikovanje predstave (scenografiju, kostimografiju, dizajn svjetla), dodijeljena je Zoranu Petrovu za scenografiju predstave “Kao i sve slobodne djevojke” i Seleni Orb, za kostimografiju iste beogradske predstave.

Nagrade za najbolju scensku muziku dodijeljene su Rijadu Kaniži, za predstavu “Sve je to iz kuće”, i Vladimiru Pjekoviću, za predstavu “Gospođica”, u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, a po romanu Ive Andrića i u režiji Đurđe Tešić.

Nagrada “Antun Marinić”, za najbolji scenski pokret, dodijeljena je Amili Terzimehić za predstavu “Djelidba”. Specijalna nagrada za kolektivnu glumačku igru dodijeljena je glumačkom ansamblu predstave “Kao i sve slobodne djevojke”. Specijalna nagrada za angažovan i kreativan pristup aktuelnim temama dodijeljena je Ajli Bešić, redateljici predstave “Sve je to iz kuće”.

Nagrada publike za najbolju predstavu dodijeljena je predstavi “Gospođica”, a nagrade za najboljeg glumca i glumicu Danilu Kerkezu (“Gospođica) i Sandi Krgo Soldo (“Zid”). Žiri novinara za najbolju predstavu proglasio je predstavu “Zbogom, Kalifornijo”. Nagrada za životno djelo “Adem Čejvan” ove je godine dodijeljena glumici Emini Muftić.

Za najbolji bosanskohercegovački dramski tekst, koji je pristigao na javni konkurs, proglašen je tekst “Sparina”, mladog autora Anesa Osmića, kojem je nagrada uručena sinoć, u okviru Pratećeg programa  22. festivala bh. drame “Zenica 2023”.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista