MENI

image-741

 Predstava “Partija remija” igrana u povodu obiljžavanja Dana međureligijskog dijaloga

 U povodu obilježavanja Dana međureligijskog dijaloga, manastir Žitomislić je u saradnji s Misijom OESS-a u Bosni i Hercegovini organizirao prikazivanje pozorišne predstave “Partija remija”.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović izrazio je očekivanje da će predstava biti značajan kulturni događaj za Mostar, naglasivši kako kroz promovisanje kulture promovišu i međureligijski dijalog te da im u tome značajno pomaže i OSCE u BiH.

 – Što se tiče multikulturne i multireligijske saradnje tu trebamo mnogo više da radimo i čitavo društvo treba da se uključi u to. Ovo su neki mali koraci koje činimo, ali ti mali koraci znaju da budu značajni i znaju da budu dobar impuls za čitavo društvo. Mislim da nismo na zavidnom nivou, ali trebamo se svi malo potruditi kako bi to poboljšali – poručio je iguman Danilo. 

Šef Ureda OSCE BiH u Mostaru Ioannis Piliouris izjavio je tom prilikom kako večerašnja predstava baca svjetlo na pitanje komunikacije kao ključno u modernom svijetu, podstičući na razmišljanje o strašnim posljedicama do kojih dolazi usljed izostanka dijaloga, što često dovodi i do sukoba.

– Ova predstava naglašava koliko je neophodno podržavati osnovne ljudske vrijednosti- saosjećanje, empatiju, ljubav, toleranciju i dijalog, koji su temelj harmoničnog društva. Ulogu vjerskih zajednica i kulturnih institucija u podržavanju stalnih napora na izgradnji mira prepoznajemo kao nezamjenjivu – kazao je Piliouris u izjavi za novinare.

Dodao je kako će Misija OSCE-a U BiH i dalje promovisati međureligijski dijalog i dijalog među zajednicama, pružajući mladim pojedincima iz različitih sredina priliku da se uključe i daju doprinos izgradnji mira i aktivnostima društvene kohezije.

”Igra remija” je višestruko nagrađivana predstava Donalda Lija Koburna, koja govori o dvoje starijih ljudi koji se sretnu u staračkom domu i koji u želji da prekrate vrijeme počinju igrati remi. Ova zabava isprva postaje povod za druženje i smijeh, a onda, kasnije, prerasta u međusobnu tuču, pravi mali rat, zapravo, u ovom slučaju, dramski agon, u kojem se počinje otkrivati sve ono što ih tišti i boli, a što su potisnuli u sebe.

Uloge tumače glumci zeničkog pozorišta Faketa Salihbegović-Avdagić i Mugdim Avdagić. Adaptaciju teksta uradila je Faketa Salihbegović-Avdagić.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista