MENI

image-315

Predstava “Trainspotting” u utorak u Zeničkom pozorištu

Predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica  „Trainspotting“ prema tekstu Irvinea Welsha, u režiji Lajle Kaikčije bit će izvedena u utorak, 16. maja u 19.30 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

O predstavi su napisale dramaturginje Emina Omerović i Nedža Čizmo: „Trainspotting nam daje sliku jednog društva koje je duboko uronjeno u ovisnost, ne samo o drogama, već i o alkoholu, tabletama, seksu, nasilju… Njegovi likovi postaju metafora za društvo koje je destruktivno i koje polako umire izjedeno vlastitom prazninom, traumama i frustracijama… Oni su žrtve nefunkcionalnog sistema, ali u istovremeno sami doprinose održavanju istog. Odbačeni su od strane društva, međutim oni jednako tako nastavljaju prenositi okrutnost na ljude oko sebe, iskorištavajući ih nemilosrdno za svoje potrebe, kao što sistem čini njima. Svakodnevne sahrane mladih ljudi u ovoj priči, podsjećaju nas da je nemoguće držati kontrolu nad svojom ovisnošću. Kroz likove koji se uspjevaju suočiti sa sobom i vlastitim prazninama, svjesni da ovo što žive nije život, otvara se ključno pitanje ličnog izbora, kao i odgovornosti prema sebi, svojim bližnjima, u konačnici – svome društvu.“ 

U predstavi igraju: Enes Salković, Zlatan Školjić, Selma Mehanović, Nusmir Muharemović, Benjamin Bajramović, Adis Mehanović, Tamara Miličević-Stilić i Sabina Kulenović. Scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje Sabina Trnka. Za scenski pokret je bila zadužena Ena Kurtalić, a za muziku Igor Kasapović.

BNP ZENICA

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista