MENI

image-536

Predstava zeničkog BNP-a “Oslobodite umjetnike” u Selekciji ovogodišnjeg 11. Juventafesta

Predstava Dječije omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Oslobodite umjetnike“ u režiji Nicka Teunissena zvanično je selektovana među šest predstava za 11. Juventafest koji će se održati od 6. do 10. septembra u Sarajevu. Pored zeničke predstave selektovane su predstave iz Zagreba, Šibenika, Kruševca, Budimpešte i Ljubljane. Selektorica ovogodišnjeg Juventafesta bila je bosanskohercegovačka dramaturginja Emina Omerović.

Dramaturgiju predstave potpisuje Nedžma Čizmo koja je o predstavi izjavila: „Predstava govori o skupini mladih ljudi kojima stiže informacija da se njihovo pozorište zatvara zbog loše financijske situacije i da, ako ga žele sačuvati, moraju impresionirati strane donatore, ‘zaslužiti’ finansijsku potporu. Djeca shvataju da, ako žele napredovati i sačuvati svoj teatar, prvo se moraju osloboditi zastarjelog sistema rada i redateljice koja ih ograničava u svemu. Drugim riječima – moraju se izboriti za svoju slobodu. Oponašajući odrasle, djeca organiziraju glasanje i odlučuju da se od tada u njihovoj grupi sve stvari rješavaju demokratskim putem. No, ubrzo, kao i odrasli, djeca ‘upadaju’ u ‘zamke demokratije’, koje dovode do međusobnih sukobljavanja.“

U predstavi igraju članice i članovi Dramskog studija Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica: Farah Čišić, Ema Duraković, Sara Džanić, Dea Kalinić, Harun Milak, Mak Nizamić, Uma Nizamić, Amina Salihović, Evhad Sivac, Sara Subašić i Lajla Šarić. Za koreografiju su bile zadužene Farah Čišić, Sara Džanić, Dea Kalinić i Uma Nizamić, a za izradu maski Mensur Begičević.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista