MENI

image-404

Predstave u martu u novom ruhu Narodnog pozorišta u Mostaru

 Nakon kraće pauze koja je uslijedila zbog radova na rekonstrukciji dvorane na Velikoj sceni NPM-a u mjesecu martu ljubitelje pozorišne umjetnosti očekuju izvedbe u potpuno novom ruhu Narodnog pozorišta u Mostaru.

Na samom početku mjeseca marta predstava „Perzeide“ autorice Emine Kovačević-Podgorčević, u režiji Karmen Obrdalj, gostovat će u još dva bosanskohercegovačka grada, tačnije u Tuzli i Srebreniku.

U Narodnom pozorištu Tuzla predstava će bit odigrana u subotu, 2. marta, s početkom u 19,30 sati, dok će u nedjelju predstava biti izvedena u Centru za kulturu i informisanje Srebrenik s početkom u 19 sati.

Izvedba predstave “Perzeide” odvija se u sklopu saradnje s UN Women u Bosni i Hercegovini, a uz podršku Švedske. Ulaz na predstavu besplatan.

Predstava „Perzeide“ bavi se kompleksnim problemom bračnog nasilja i nasilja nad ženama, kroz nježnu priču o ženskom prijateljstvu.

U predstavi igraju: Gordana Boban, Fatima Kazazić Obad i Saša Oručević.

Povodom obilježavanja 8. marta, Međunarodnog dana žena, Narodno pozorište u Mostaru poklanja publici izvedbu komedije „Ne igraj na Engleze“ autora Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića koja će biti odigrana u petak, 8. marta, s početkom u 20 sati.

Predstava na zanimljiv, ozbiljan, ironičan i duhovit način govori o jednom od gorućih problema bh. društva – kockanju i ovisnosti o klađenju. Trojica najboljih prijatelja iz djetinjstva – Paun, Piksi i Bule – čekaju ishod jedne utakmice koja ih dijeli od željenog dobitka, a na koju su se sva trojica različito kladila.

Od tog jednog rezultata njih trojica očekuju rješenje svih svojih problema. Drži ih zajednička ovisnost i iluzija kako jedan dobitak sve rješava, kako zadovoljstvo jednog dobitka poništava sva životna nezadovoljstva, kako taj jedan pogodak briše sve promašaje. U tom iščekivanju oni otkrivaju sve svoje strahove i nade, na vidjelo izlaze njihove mračne tajne, njihove nade i snovi o sreći …

U predstavi igraju: Emir Spahić, Ivan Skoko i Emir Sejfić. Ulaz na predstavu besplatan.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru u petak, 15. ožujka, u 20 sati, na rasporedu je zanimljiva  i poučna predstava „Bilo jednom…“ autora i režisera Jasmina Krpe, prema tekstu Miloša Radovića.

Predstava „Bilo jednom“ je o životu koji nas uhvati na prepad, dok smo bili mladi. Pokaže nam stotine puteva, prepusti vremenu, a mi onda lutamo tim putevima nekada zalutamo, a nekada se vratimo. O trenutku kada se pogledamo u ogledalo i zapitamo tko je taj čovjek i kako smo postali to što smo danas i šta nam je to vrijeme neprimjetno napravilo. Pokušavamo naći onog davnog sebe u tom licu preko puta. Sjetimo se šta smo sve sanjali, planirali…

Na maloj sceni „Studio 64“ Narodnog pozorišta u Mostaru, u petak, 22.marta, na repertoaru je predstava „Alfa Beta“ Edwarda Anthonya Whiteheada, u režiji Saše Oručevića.

„Alfa Beta“ je zanimljiva, dinamična i univerzalna priča o ljudskoj otuđenosti, otuđenosti od sebe i od drugih. Priča o dubokim intimnih strahovima oslikanim u likovima bračnih partnera koji proživljavaju vlastite krize izbora i odluka koje oblikuju njihove živote.

U predstavi igraju Fatima Kazazić Obad i Saša Oručević.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista