MENI

image-242

Predstavu “Žiranti” ovog petka pogledajte u BNP Zenica

Predstavu “Žiranti” ovog petka, 13.01.2023. pogledajte u BNP Zenica sa početkom u 19 sati i 30 minuta.

Muhamed Bahonjić, dugogodišnji član Glumačkog ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, na koncu karijere, evo, ima, glumcima ne tako često davanu priliku (čitaj: privilegiju) – omogućeno mu je da odabere dramski tekst (poželjno komediju), predloži saradnike i podjelu uloga i režira predstavu u kojoj može i sam igrati. To je, neosporno, veliki izazov za jednog glumca – ukazano povjerenje treba višestruko opravdati.

Popularni Bah, kako ga odmilja svi zovu, odlučio se za inscenaciju komedije Žiranti, čiji je autor Mario Ćulum, dramaturg iz Banje Luke. Nije naodmet reći da je Ćulumov dramski tekst praizveden 2013. godine u Narodnom pozorištu Republike Srpske, te da je naš Bah igrao u toj predstavi. Očito da su velika gledanost, dobar prijem predstave i, na djelu, provjeren komički potencijal Ćulumovog komediografskog prvijenca, presudno uticali na odluku da se Žiranti uprizore i u Zenici, to jest da se „provjere“ kod ovdašnje teatarske publike. Odmah se, naravno, nametnula potreba adaptacije teksta, koju je, treba i to reći, bez radikalnih preinaka u strukturi teksta, uradio sam reditelj.

Dramski tekst Žiranti je, inače, komedija situacije, laka, neprentenciozna, sa umjerenim prisustvom komike, prije svega one situacijske, vodviljske, a onda i one verbalne, koja proističe iz dijaloga likova. U tekstu, tu i tamo, ima i elemenata crnog i lascivnog humora, farse, parodije, pa i satire, ali autor nije satiričkom oštricom dublje zasijecao „tkivo“ bosanskohercegovačke frankenštajnovske stvarnosti. Njegove ambicije ostale su na nivou blagog kritiziranja negativnih društvenih pojava, kao što su korupcija ili snobizam, naprimjer. Stiče se dojam da ga je više zanimalo urušavanje morala u sferama porodičnog i društvenog života. Upravo jedna takva devijacija (konkretno: svingeraj) je, pored ostalog, pokretač dramske radnje. Naime, dramski zaplet teksta baziran je na sučeljavanju oprečnih htijenja dva bračna para: jednog da riješi stambeno pitanje i drugog, koji im u tome može i hoće pomoći, ali zauzvrat traži bizaran ustupak (zamjenu partnera). Narečena nemoralna ponuda kod supružnika rezultira nesporazumima, pobunom, ljutnjom, sukobima… U kulminaciji radnje, zanimljiv dramski obrat, ipak, sve raspliće u simpatičan happy end.

Ovakav fabulativni okvir, precizno sižejno oblikovanje i primjeren prosede dramskog teksta Žiranti čine dobru osnovicu i dostatan poticaj za pronalaženje najboljih rediteljskih i glumačkih rješenja u tvorbi komike. Ne sumnjamo u inventivnost i kreativnost reditelja i glumačke ekipe (sastavljene većinom od mladih glumaca). Stoga smo uvjereni da će njihova „namaštavanja“ „preći rampu“ i rezultirati komičkim ugođajem publike. Ako u obzir uzmemo i činjenicu da predstava Žiranti, pored ostalog, sadrži i partove pjesme i plesa, onda pouzdano možemo tvrditi da će se publika, gledajući je, dobro zabavljati.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista