MENI

danilo2

Premijera ‘Hasanaginice” Danila Marunovića sutra na Maloj sceni Narodnog pozorišta

Dramska  predstava “Hasanaginice”, autorski projekat Danila Marunovića, premijerno će biti izvedena u srijedu, 28. septembra na Maloj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo – “Stolaboratorija”.

Na najavnoj pres konferenciji direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić ukazao je na činjenicu da ovom pozorištu nedostaje prostor koji bi bio alternativna scena, Mala scena.

Za sad se u tu svrhu koristi neuslovan prostor radionice Narodnog pozorišta u kojem će sutra premijerno biti izvedena predstava “Hasanaginice”. Mustafić je ovom prilikom apelovao da se Narodnom pozorištu pronađe adekvatan prostor za buduću Malu scenu, te podsjetio da u Sarajevu  postoje općine u kojima nema nikakvih pozorišnih prostora.

Govoreći o predstavi, Mustafić je kazao da je Danilo Marunović predstavnik generacije akademski obrazovanih crnogorskih redatelja iz Cetinja, koji su danas stubovi kulturnog života Crne Gore.

– On nije kalkulant, nije konformista, to je čovjek s angažmanom – rekao je Mustafić.

Marunović ističe da je “Hasanaginica” uvijek bila priča o braku.

– Ovo je brutalno iskrena predstava koja postavlja pitanje ko su danas Hasanaginice, u vremenu propitivanja statusa bračnih sloboda. Radeći ovu predstavu, uhvatili smo najsvježiji momenat u promišljanju šta je pozicija feminizma danas, nakon pokreta Mee Too ili nakon presude Johnnyju Deppu. Muško-ženski odnos danas je sve, samo ne diktiran od organizacija za ljudska prava ili pamfleta. Taj odnos je životan, dramatičan, strašan, težak  i sve samo ne harmonija – mišljenja je redatelj Danilo Marunović.

Press konferenciji prisustvovali su i glumice Jasna Diklić, Belma Salkunić, Sanala Krsmanović Bistrivoda te glumac Mak Čengić koji su bili saglasni da je nakon ne tako jednostvnog rada urađena predstava koja izaziva zadovoljstvo urađenim.

U predstavi igraju Mak Čengić, Belma Salkunić, Sanela Krsmanović Bistrivoda, Nerman Mahmutović, Mona Muratović, Ermin Sijamija, Jasna Diklić, Mediha Musliović i Milan Pavlović.

Autorica teksta je Ksenija Popović, scenografkinja Marijela Hašimbegović, kostimografkinja Vanja Ciraj -DžuDža, autor muzike Ivan Marović i inspicijentica Irma Fetić.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista